pristupni pregovori

Krišto: Nastavljamo s usvajanjem reformi na kojima inzistira Europska komisija

12.03.2024 u 15:38

Bionic
Reading

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto najavila je u utorak kako će vlasti u Bosni i Hercegovini, bez obzira na očekivanu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Europskom unijom, odmah nastaviti raditi na usvajanju reformskih zakona na kojima inzistira Europska komisija

"Napravljen je dovoljan iskorak, ali mi nastavljamo dalje", kazala je Krišto novinarima u Sarajevu nakon sjednice Vijeća ministara, na čijem je dnevnom redu bio i novi zakon o sudovima, čije je usvajanje Europsko vijeće u prosincu prošle godine postavilo kao jedan od uvjeta za otvaranje pristupnih pregovora.

Iako o ovom zakonu još nema suglasnosti među strankama vladajuće koalicije u BiH Europska je komisija odlučila preporučiti da se pregovori ipak otvore, a formalnu odluku o tome šefovi država ili vlada Unije trebali bi donijeti na zasjedanju zakazanom za 21. i 22. ožujka.

Kod zakona o sudovima sporna je odluka o tome hoće li sjedište prizivnog odjela Suda BiH biti u Istočnom Sarajevu ili Banjoj Luci, a mediji i analitičari u zemlji ističu kako je u pozadini tog prijepora bitka za politički utjecaj na sudske procese.

Krišto je u utorak kazala kako će se usuglašavanje nastaviti te očekuje dogovor u narednih sedam dana i smatra kako je najbolji put pokušati naći kompromisna rješenja, kao i u slučaju ranije usvojenih zakona o sprječavanju pranja novca i o sukobu interesa, što je Europskoj komisiji bio razlog da odobri otvaranje pregovora.

"Zadovoljna sam onim što smo uradili i usuglasili. Ovaj put kojim idemo nas vodi do konačnog cilja", kazala je Krišto, uz dozu opreza ističući kako unatoč preporuci Komisije treba sačekati konačnu odluku Europskog vijeća.

Na oprez je pozvao i Edin Forto, ministar prometa BiH i predsjednik Naše stranke (NS) koja je članica vladajuće koalicije.

"Preporuka je poslana. Sada čekamo odluku Europskog vijeća 21. ožujka. Čestitam svima koji su pomogli da dođemo do ove preporuke Europske komisije, ali posao nije završen", kazao je novinarima.

Jedan od reformskih uvjeta za BiH, na kojima je do sada inzistirala Europska komisija, bila je i izmjena izbornog zakona u tehničkom dijelu, kojima bi se osigurao bolji nadzor nad izbornim procesom. Vladajuće stranke u BiH ni o tome se do sada nisu usuglasile pa postoji mogućnost da te izmjene nametne visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt, jer nova pravila moraju biti primijenjena već na lokalnim izborima najavljenim za listopad.

Reagirajući na najavu da će Europsko vijeće ipak dobiti preporuku da odobri otvaranje pregovora s BiH on je u utorak poručio kako će tome pružiti punu potporu "sukladno mandatu kojega ima po Daytonu".

"Ovo je mogući početak procesa ključnog za budućnost i prosperitet BiH u europskoj obitelji", poručio je Schmidt u objavi na društvenoj mreži X.