svježe u tiskari

Krenulo tiskanje gotovo četiri milijuna glasačkih listića

04.04.2024 u 15:39

Bionic
Reading

U tiskari Narodnih novina u četvrtak je počelo tiskanje gotovo četiri milijuna glasačkih listića za parlamentarne izbore koji će se održati u srijedu, 17. travnja

Od 1. do 11. izborne jedinice tiskat će se oko 3.550.000 listića, a za 12. izbornu jedinicu njih oko 430.000, rekao je član i glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski.

Listići od 1. do 11. jedinice su malo većeg formata, „četiri puta A4“, cijena jednog je 15 centi, sve skupa oko 532 tisuća eura.

Listići za 12. izbornu jedinicu, u kojoj biraju pripadnici nacionalnih manjina, su na A4 formatu, oni su po 5 centi, što je ukupno oko 21. 600 eura, naveo je Hojski.

Objasnio je kako se u Narodnim novinama tiska i ostali izborni materijal: oko 10 tisuća oglasa koji idu na sva biračka mjesta, zapisnici za sva biračka mjesta. Pripremljene su i glasačke kutije za izbore, 11. 500 velikih i više od 9.000 manjih.

Sve skupa, taj će materijal stajati oko 748.000 eura, a za njega će biti potrošeno oko 100 tona papira ili pet šlepera papira, kazao je Hojski.

Najavio je da u petak prvi listići i izborni materijal kreću prema Ministarstvu vanjskih i europskih oslova kako bi krenuli u najudaljenije destinacije, Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju.

Idući tjedan izborni materijal ide prema europskim destinacijama i prema najudaljenijim izbornim jedinicama u Hrvatskoj 10., 4. i 5. itd. Sve bi trebalo biti na svojim mjestima do idućeg vikenda, odnosno do nedjelje, 14. travnja, a na biračkim mjestima u večernjim satima u utorak, 16. travnja, najavio je Hojski.

Poručio je i da je osigurana visoka razina zaštite glasačkih listića.

"U dogovoru s voditeljicom tiskare, tamo smo na dnevnoj bazi, zaštita je i fizička, preko video nadzora, a imamo i kompletan sustav aplikacije serijskih brojeva gdje pratimo svaki listić do zadnjeg biračkog mjesta, znamo gdje se nalazi u bilo kojem trenutku", rekao je Hojski.