PARNICA PROTIV OSAM BANAKA

'Kredit u francima doveo me na prosjački štap'

15.03.2013 u 22:21

Bionic
Reading

Parnica koju je protiv osam banaka, zbog primjene valutne klauzule i jednostrane promjene kamatne stope, pokrenula udruga Potrošač nastavljena je na Trgovačkom sudu u Zagrebu svjedočenjem troje korisnika dugoročnih kredita vezanih uz švicarski franak. Banke je prvotno tužila udruga Franak, no njezina je tužba odbijena, pa je tužbu podnio Potrošač – Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača

Svih troje svjedoka – dvoje klijenata Splitske banke te klijent Volksbanke, koju je u međuvremenu preuzela ruska Sberbank, posvjedočili su kako su zbog rasta tečaja franka u kombinaciji s rastom kamata došli u situaciju u kojom im se, unatoč višegodišnjoj otplati, dodatno povećao iznos glavnice.

U svojem je iskazu pred sudom svjedokinja Nevenka Bjelajac potvrdila kako je u kupnju stana u zagrebačkom naselju Špansko uložila 52.000 eura svoje životne ušteđevine, dok se za preostalih 55.000 eura, neophodnih za puni iznos nekretnine, zadužila u Splitskoj bani. 'Kad sam uzela kredit odnos vlasništva bio je 49:51 u korist banke, a danas je banka vlasnik stana u iznosu 98,2 posto. Ne mogu vjerovati da sam tek tako ostala bez svojih 52.000 eura', razočarano je priznala Bjelajac.

Kad je prije šest godina došla po novac, rekla je dalje, imala je povjerenje u banku kao 'pojam sigurnosti i zakonitosti', prihvatila povoljan kredit vezan uz 'švicarce' za koji je ustvrdila da je bio bolji, i po kamati i po anuitetu od kredita vezanih uz euro. 'I da su mi dali ugovor na kineskom, potpisala bi ga jer sam im vjerovala', slikovito je posvjedočila. Dodala je i kako joj je rata od početnih 2.800 kuna porasla na 4.000, što je posljedica rasta kamatne stope, ali i tečaja franka.

'Očekivala sam da banka ne prodaje visokorizične proizvode koji će me dovesti na prosjački štap. Znam i gdje je nestalo mojih 52.000 eura – u ekstra profit banke i ekstra bonus članova uprave. U čemu je razlika kad lopov stavi čarapu na glavu i ovoga što su nam uradile banke – samo u umjetničkom dojmu', zaključila je svoje svjedočenje Nevenka Bjelajac.

I Mirko Capjak ugovorio je kredit kod Splitske banke, posvjedočivši kako mu je u trenutku realizacije ponuđen znatno povoljniji kredit vezivanjem za 'švicarac' i uz uvjeravanje bankarskih službenika kako je riječ o 'pouzdanoj valuti'.

'Od početnog duga koji je iznosio 637.770 kuna, banka mi je ovih dana predočila novi otplatni plan po kojem im dugujem 1.050.021 kunu. U šest sam godina otplatio nekih 240.000 kuna, pa sam im dužan još najmanje 750.000 kuna – dakle, dužan sam više od početnog iznosa', potvrdio je Capjak. Rate su mu, izmjenama kamatne stope od početnih 4,3 do čak sedam posto, rasle od 2.785 do čak 4.663 kune. Potrudio se i izračunao kako je samo zbog povećane kamate banci dao 158.000 kuna, a zbog simultanog povećanja kamata i tečaja ukupni mu se dug, kako tvrdi, povećao za 60 posto.

'Kad je kamata dosegnula sedam posto, utihnula je ljubaznost unutar Splitske banke, nije bilo objašnjenja niti se moglo doći do nadređenih kako bi nam objasnili zašto su u četiri navrata mijenjali kamatnu stopu', posvjedočio je Mirko Capjak.


Svjedok Zlatko Krznarić zadužio se kod Volksbanke na 508.000 kuna kako bi kupio i preuredio kuću, no i on, kao i svjedoci koji su se pred sudom pojavili prije njega, danas bi banci morao vratiti 15-ak tisuća više. U proteklih je šest godina, kako tvrdi, banci već vratio 340.000 kuna.

'Svatko tko se malo razumije u matematiku uzeo bi franak kao najpouzdaniju valutu jer je sve drugo bilo nepovoljno. Vjerovao sam da banke znaju što rade, a nitko mi nije rekao ništa, pogotovo ne za mogući rizik. Ispalo je da je franak tempirana bomba, a sve što nam se događa nije normalno', ocijenio je Krznarić koji je zbog teške prometne nesreće prije dvije godine ostao 80-postotni invalid.

Taj je bivši devetostruki prvak Hrvatske u speedwayu i nekada jedan od pet najboljih u tom motociklističkom sportu u Europi, inače otac petero djece, u kobnoj prometnoj nesreći ostao bez noge. Nije htio prihvatiti invalidsku mirovinu, nego je ponovno išao na polaganje vozačkog ispita, prošao sve komisije i danas je profesionalni vozač kamiona.

U vrijeme liječenja banka mu je privremeno zamrznula kredit, no nakon godinu dana nastavio je dalje podmirivati svoje obveze.

Osim Splitske i Sberbanke, udruga Potrošač zbog kredita u 'švicarcima' tuži i Hypo Alpe-Adria-Banku, OTP, Zagrebačku, Privrednu, Erste te Raiffeisen banku. Suđenje se nastavlja 25. ožujka svjedočenjem posljednjih dvoje svjedoka koje je predložio tužitelj.