UDRUGA FRANAK

Aleksić o nadolazećoj odluci o 'švicarcima': Svi argumenti su na našoj strani

16.12.2023 u 20:16

Bionic
Reading

Koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak Goran Aleksić gostovao je u Dnevniku HTV-a te rekao kako su sve presude Suda Europske unije i sve dosadašnje presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske bile u korist potrošača s konvertiranim kreditima, ali nema temeljne presude Vrhovnog suda koja bi rekla - imate pravo na isplatu

Udruga Franak ogorčena je što će korisnici konvertiranih kredita u švicarskim francima još jedan Božić dočekati u pravnoj neizvjesnosti. Naime, prošlo je točno godinu dana od pokušaja Građanskog odjela Vrhovnog suda da donese odluku o tome imaju li potrošači koji su konvertirali kredite pravo na odštetu. Očekuju odgovor i na pitanje je li, nakon što je utvrđena ništetnost valutne klauzule vezano za švicarski franak te nezakonitost promjene kamatne stope, ugovor o takvom kreditu u cijelosti ništetan.

Goran Aleksić rekao je za Dnevnik HTV-a da se toliko dugo čeka odluka Vrhovnog suda jer nisu uspjeli ostvariti većinu i većinu u cijelom Građanskom odjelu te su odlučili da će odluku donijeti u proširenom vijeću koje broji 13 sudaca te će biti moguće donijeti odluku u takvom vijeću.

'Prema nekim odvjetničkim i sudskim kuloarima, to bi se trebalo dogoditi početkom sljedeće godine. Svi argumenti su na našoj strani. Sve presude Suda EU, sve dosadašnje presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske bile su u korist potrošača s konvertiranim kreditima, ali nema temeljne presude Vrhovnog suda koja bi rekla - imate pravo na isplatu', rekao je Aleksić.

"Banke nemaju nikakve izglede na Ustavnom sudu, niti u Strasbourgu"

Sve pravne opcije nisu iscrpljene u slučaju negativnog odgovora.

'Nastavlja se na Ustavnom sudu borba, a nakon toga Strasbourg. Ako banke izgube, isto će tamo nastaviti borbu. Banke nemaju nikakve izglede na Ustavnom sudu, niti u Strasbourgu, dok mi imamo izglede na Ustavnom sudu i Strasbourgu. Banke ne žele platiti ono što su opljačkale, pa zato tvrde da mi nemamo pravo, ali Sud EU-a je rekao da nacionalni sud mora provjeriti jesmo li konverzijom obeštećeni u potpunosti. Sud Europske unije je rekao da se potrošač konverzijom ne odriče svojih prava, Vrhovni sud je rekao da konverzija ne sprječava potrošača da utvrđuje ništetnost, da ga ne sprječava da utvrđuje pretočeni iznos anuiteta i ništetne ugovorne odredbe nikada se ne mogu promijeniti u valjane', rekao je.

Slučaj švicarski franak traje više od 10 godina, najvažnija odluka još se čeka Švicarski franak Podignuto je 60 tisuća tužbi.

'Od toga se 35 tisuća odnosi na konvertirane kredite, a ovih 25 tisuća koji nisu konvertirali, oni će svi dobiti svoj novac. Već tri tisuće njih je dobilo novac. Dobit će i svi ostali novac, to je sigurno. Nas 35 tisuća čeka odluku Vrhovnog suda', rekao je Aleksić.

Smatra kako će banke možda nuditi nagodbe, ako Vrhovni sud odluči u njihovu korist. 'Dok god se to ne dogodi, banke se neće htjeti s nama nagoditi. Ja ću ići do Strasbourga, ako bude potrebno', zaključio je.