nakon puča

Kreće evakuacija iz Nigera: Prvi bježe Francuzi, potom Talijani

01.08.2023 u 10:55

Bionic
Reading

Francuska će evakuirati francuske i europske državljane iz Nigera, počevši od utorka, priopćilo je njezino ministarstvo vanjskih poslova, nekoliko dana nakon što je vojska preuzela vlast u toj zapadnoafričkoj zemlji, a Italija je objavila da će organizirati let za svoje državljane.

Svrgavanje predsjednika Mohameda Bazouma prošle srijede - sedmo vojno preuzimanje vlasti u zapadnoj i središnjoj Africi u manje od tri godine - izazvalo je šok u cijeloj regiji.

Bivša kolonijalna sila Francuska već desetljeće ima snage u regiji koje pomažu u borbi protiv islamističke pobune, ali neki stanovnici kažu da žele da se bivši kolonijalni vladar prestane miješati u njihove poslove.

U nedjelju su pristaše hunte palile francuske zastave i napale francusko veleposlanstvo u glavnom gradu Nigera, Niameyu, što je natjeralo policiju da kao odgovor ispali suzavac.

“S obzirom na situaciju u Niameyu, nasilje nad našim veleposlanstvom i činjenicu da je zračni prostor zatvoren i naši građani ne mogu otići sami, Francuska priprema evakuaciju svojih građana i (drugih) europskih građana koji žele napustiti zemlju", navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

"Evakuacija će početi danas", rečeno je.

  • +6
Vojni udar / puč u Nigeru Izvor: EPA / Autor: STR

Prema web stranici francuskog ministarstva vanjskih poslova, u Nigeru je 2022. bilo nešto manje od 1200 francuskih državljana.

Talijanski ministar vanjskih poslova objavio je u utorak da će vlada organizirati poseban let za vraćanje talijanskih državljana iz Niameya, glavnog grada Nigera.

"Talijanska vlada odlučila je ponuditi našim sugrađanima u Niameyu priliku da napuste grad posebnim letom za Italiju", objavio je ministar vanjskih poslova Antonio Tajani na platformi za razmjenu poruka X, ranije poznatoj kao Twitter.