raspuštene institucije

Pučisti u Nigeru strpali u zatvor 180 ministara i političara

01.08.2023 u 09:22

Bionic
Reading

Novi vojni vladari u Nigeru, koji su prošli tjedan preuzeli vlast državnim udarom, pritvorili su najmanje 180 članova demokratski izabranih vlasti, objavila je u ponedjeljak Nigerijska stranka za demokraciju i socijaslizam (PNDS).

Među pritvorenima su ministar energetike Mahamane Sani Mahamadou, ministar rudarstva Ousseini Hadizatou, ministar unutarnjih poslova Hama Adamou Souley, ministar prometa Oumarou Malam Alma i njegov zamjenik Kalla Moutari te predsjednik donedavno vladajuće stranke Foumakoye Gado, rekao je glasnogovornik PNDS-a Hamid N'Gade.

N'Gade je rekao da su uhićenja dokaz "represivnog, diktatorskog i nezakonitog ponašanja".

EU je u ponedjeljak osudio uhićenja koja provodi vojna hunta i traži oslobađanje članova bivše vlade.

"Eu osuđuje uhićenja ministara i visokih dužnosnika vlade predsjednika Mohameda Bazoume od strane pučista", poručio je šef europske diplomacije Josep Borrell na Twitteru, preimenovanom u X.

"Pozivamo na njihovo oslobađanje", dodao je Borrell.

U srijedu su časnici elitne jedinice Omata Tchianija objavili da izabrani predsjednik Bazouma više ne obnaša vlast, a Tchiani se u petak proglasio novim vladarom.

Pučisti su potom suspendirali ustav te zapadnoafričke zemlje i raspustili institucije.

Vojni udar su osudile brojne zemlje, među kojima SAD, EU i države Gospodarske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS).

ECOWAS je zatražio "trenutno oslobađanje" predsjednika Bazouma i "puni povratak ustavnog poretka", navodi se u rezolucijama pročitanim na završetku izvanrednog sastanka na vrhu.

Ne ispune li se ti zahtjevi "u roku od sedam dana", ECOWAS će "poduzeti nužne mjere" koje mogu "uključivati uporabu sile", piše u rezolucijama.

  • +6
Vojni udar / puč u Nigeru Izvor: EPA / Autor: STR

Regionalna organizacija je ujedno odlučila "prekinuti sve trgovinske i financijske poslove" svojih članica s Nigerom i zamrznuti imovinu "vojnih čelnika umiješanih u pokušaj udara".

Niger, sahelska zemlja s 20 milijuna stanovnika, jedna je od najsiromašnijih u svijetu unatoč zalihama uranija.

U ponedjeljak su vlade susjedne Burkine Faso i Malija upozorile ECOWAS da ne intervenira.

Niger je bivša francuska kolonija koja je smatrana sidrom demokracije u Sahelu, području pogođenom islamskim terorizmom.

Niger je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, prima blizu 2 milijarde dolara godišnje razvojne pomoći, prema podacima Svjetske banke.

Do puča, Niger je slovio kao sigurnosni partner bivše kolonijalne sile Francuske i Sjedinjenih Država, koje je koriste kao bazu za borbu protiv islamista u zapadnoj i središnjoj Africi.