zatvorili mu gradilišta

Kralj splitske građevine u problemu: Sezona mu propala zbog stambene zgrade!

17.04.2019 u 14:05

Bionic
Reading

Nakon što je građevinska inspekcija prošlog tjedna zatvorila gradilište i zabranila daljnje radove na hotelu Amfora na plaži Žnjan, koji je sa svojih šest stotina kreveta već od idućeg mjeseca trebao biti najveći u Splitu, nekad najvećem splitskom građevinskom poduzetniku Zvonku Kotarcu nižu se novi problemi. Inspektori su mu sada zatvorili i gradilište stambene zgrade, također na Žnjanu

Kao investitor ondje se pojavljuje njegova tvrtka Plavi safir, registrirana u Zagrebu, preko koje je posljednjih godina investirao u brojne slične projekte. Ovu informaciju tportalu je potvrdio i Državni inspektorat.

'Građevinska inspekcija obavila je inspekcijski nadzor građenja i tijekom toga utvrđeno je da je investitor Plavi safir d.o.o. ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu te da izvodi radove protivno ishođenoj dozvoli. Zbog utvrđene povrede propisa gradilište je zatvoreno, a nastavak upravnog inspekcijskog postupanja je u tijeku', stoji u odgovoru Državnog inspektorata.

Radi se o budućoj stambenoj zgradi neposredno pored spomenutog hotela Amfora, na kojem su radovi zabranjeni jer je utvrđeno odstupanje od građevinske dozvole u drugoj podzemnoj etaži. Navodno je izgrađeno nekoliko stotina četvornih metara viška.

Čini se da je povod inspekcijskom nadzoru nad Kotarčevim građevinskim pothvatima na Žnjanu bila prijava splitskih gradskih službi, i to upravo za slučaj stambene zgrade. Naime, u obilasku terena gradski službenici primijetili su odstupanje od projekta - i to tako što je dio objekta zahvatio česticu zemljišta u gradskom vlasništvu, na kojoj je bilo predviđeno polaganje komunalne infrastrukture. Kotarcu je bilo naloženo da u roku od tri dana otkloni probleme, što ovaj nije učinio, pa je pozvana građevinska inspekcija.

Stambena zgrada investitora Zvonka Kotarca u Splitu Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Zbog njegova zahvata, naime, jedna tek izgrađena susjedna zgrada ima problema s priključcima, a stoga i s uporabnom dozvolom.

Tek kada su inspektori izašli na teren uočili su odstupanja i na susjednom hotelu Amfora, pa zatvorili i njega. Očekuje se da će u idućih mjesec do dva dobiti izmijenjenu građevinsku dozvolu, no prvi dio turističke sezone - za koju su kapaciteti već bili rezervirani - po svemu sudeći je propao.

Zvonko Kotarac, u medijima neslužbeno tituliran 'kraljem splitske građevine koji je izgradio najviše kvadrata nakon Dioklecijana', puna tri dana izbjegava medije i odbija odgovoriti na pitanja tportala.

  • +3
Zvonko Kotarac ispred hotela Amfora Izvor: Pixsell / Autor: Jakov Prkic / CROPIX