SDP BIH ODRIJEŠIO KESU

Kralj spina Alastair Campbell spašava Lagumdžiju

23.10.2013 u 13:27

Bionic
Reading

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i njezin čelnik Zlatko Lagumdžija već su počeli pripreme za izbore u listopadu 2014., angažiranjem jednog od najpoznatijih spin-doktora na svijetu, Alastaira Campbella, najbližeg suradnika bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, koji bi trebao popraviti narušen imidž stranke, piše u srijedu tisak

Usluge savjetovanja SDP-a Campbell bi mogao naplatiti najmanje milijun konvertibilnih maraka (500 tisuća eura), prenosi u srijedu sarajevsko Oslobođenje.

Lagumdžija je osobno u intervjuu jednoj lokalnoj televiziji potvrdio da je angažirao Campbella i to od kolovoza.

'Savjetovao mi je da više razgovaram s ljudima koji se sa mnom ne slažu', kazao je Lagumdžija.

Nekadašnji novinar proslavio se suradnjom s bivšim premijerom i vođom laburista kojemu je bio dugogodišnji glasnogovornik, a zatim i spin-doktor.

Sumrak karijere Campbell je doživio nakon parlamentarne istrage koja je trebala utvrditi je li Velika Britanija opravdano sudjelovala u invaziji na Irak 2003. godine, prema planu administracije tadašnjeg američkog predsjednika Georga Busha.

Utvrđeno je da je izvješće o navodnom iračkom oružju za masovno uništenje, a koje je pripremio Campbellov tim, počivalo na krivotvorinama, odnosno da nikakvog oružja za masovno uništenje nije bilo pa je Campbell bio prisiljen podnijeti ostavku.

To, međutim, nije spriječilo nastavak njegove savjetničke karijere i ona je već ostavila traga i na Balkanu. Tijekom 2011. godine predsjednik vlade Kosova Hashim Tachi angažirao je Campbella i za usluge mu navodno platio oko 250 tisuća funti.

'Bivši šef komunikacija u vladi Tonyja Blaira trenutačno je jedan od najbolje plaćenih govornika u svijetu i netko koga očevidno SDP s Lagumdžijom na čelu sebi može priuštiti. Kojim novcem, ostaje nepoznanica', komentira Oslobođenje.

Predsjednik SDP-a Lagumdžija ne krije da mu je cilj 2014., ponoviti izborni uspjeh iz 2010. kada je njegova stranka pojedinačno osvojila najveći broj glasova.

'Uvjeren sam da možemo ponovo biti stranka broj jedan', kazao je Lagumdžija kojeg drže jednim od najutjecajnijih političara u BiH.

Rejting njegove stranke ipak je znatno narušen proteklih godina obilježenima teškom političkom i gospodarskom krizom, a lokalni mediji opetovano su prenosili kako ispitivanja javnog mišljenja koje SDP naručuje za vlastite potrebe ukazuju na velik pad popularnosti stranke kod birača.