SOLOMONSKO RJEŠENJE

Kraj trakavice: Slovenija će pustiti Hrvatsku u Schengen, ali uz izjavu da prihvaća arbitražu!

26.10.2022 u 13:26

Bionic
Reading

Kako u srijedu donosi ljubljansko Delo, Slovenija neće blokirati ulazak Hrvatske u Schengen u prosincu, kad o tome budu odlučivali ministri unutarnjih poslova EU-a. Ipak, pozivajući se na pouzdane izvore iz vlade Roberta Goloba, slovenska vlada planira usvojiti jednostranu izjavu da Hrvatska, ulaskom u Šengenski prostor, prihvaća arbitražnu presudu o granici

Podsjetimo, Hrvatska arbitražni postupak smatra kompromitiranim nakon što su objavljene audiosnimke razgovora suca Jerneja Sekolca i diplomatkinje Simone Drenik u kojem su se dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Kako podsjeća Delo, Vojko Volk, vanjskopolitički savjetnik slovenskog premijera Roberta Goloba i bivši slovenski ambasador u Hrvatskoj, već je ranije izjavio da Hrvatska ulaskom u Schengen, pravno gledano, priznaje granice države koje su članice tog prostora. Iz toga je izvukao zaključak, koji pravno i ne stoji, da time Hrvatska posredno priznaje i arbitražnu odluku.

  • +5
Sastanak Davora Božinovića i Tatjane Bobnar Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Matej Avbelj, stručnjak za pravo EU-a s fakulteta za Državne i europske studije, očekuje da će Hrvatska vjerojatno nakon slovenske izjave donijeti i svoju, no upozorava da niti jedna od njih nema nikakav pravni učinak. Isto smatra Janja Hojnik, stručnjakinja za europsko pravo s mariborskog Pravnog fakulteta, koja ističe da jednostrana izjava ne može imati efekt međunarodnog sporazuma.

Delo također špekulira da bi Slovenija, nakon što Hrvatska uđe u Schengen, mogla uvesti kontrole na granici zbog migracija kakve na slovenskoj granici koristi Austrija.