bilateralni sastanak

Milanović s kosovskom predsjednicom: Srbija mora dati odgovore

10.10.2023 u 12:17

Bionic
Reading

Srbija treba dati odgovore u vezi paravojnog napada lokalnih Srba na Kosovu, poručio je u utorak hrvatski predsjednik Zoran Milanović na konferenciji za medije s kosovskom predsjednicom, sugerirajući da to nije moglo proći bez znanja Beograda.

“Naši stavovi su tu jasni. Srbija nam treba dati odgovore na neke očite stvari koje ne mogu promaći pozornosti niti malog djeteta”, kazao je Milanović, referirajući se na sukob srpskog odreda s kosovskom policijom u selu Banjska na sjeveru Kosova, u kojemu je ubijen jedan kosovski policajac i najmanje tri srpska napadača.

“Tko su? Odakle su? Tko ih je financirao? To su sve one stvari koje smo gledali u povijesti, a ne želimo ih gledati opet. Netko iza toga stoji i to bi trebali znati”, dodao je.

Radilo se o skoro stotinu naoružanih muškaraca u vojnoj opremi, za što “moraš imati amen i imprimatur vrhovnog poglavara ili barem ljudi koji su njemu bliski”.

Naglasio je i da se "sljedeći takav događaj, drugačije skale i magnitude”, ne smije dopustiti.

“To su odgovori koje Srbija mora dati”, poručio je hrvatski predsjednik.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani-Sadiru iznijela niz dokaza koji ukazuju na to da su srpske vlasti organizirale napad u Banjskoj.

Kosovske vlasti imaju dokaze da je srpska država financirala paravojni odred, njegovu obuku, dok je zaplijenjeno oružje mogla proizvesti samo Srbija.

Beograd se također nije ogradio od napadača, nego im je pružio utočište nakon bijega s Kosova, istaknula je predsjednica Kosova.

„Ovo djeluje uvjerljivo, toliko uvjerljivo da zahtijeva jasne kontraargumente“, dodao je Milanović.

Okršaj u selu Banjska na Kosovu Izvor: Pixsell / Autor: Elmedin Hajrovic/ATAImages/PIXSELL

'Kosovo se suočava s jednom od najtežih situacija zbog terorističkih aktivnosti naređenih iz Srbije i nadam se da će naši saveznici pokazati jasnoću u međunarodnim odnosima i spriječiti hibridna djelovanja u regiji. Jako malo zemalja razumije s čime se suočava Kosovo, Hrvatska se početkom 90-ih suočila sa sličnom matricom Miloševićevog režima. … Kao i dosada, očekujemo daljnju podršku Hrvatske tijekom suočavanja s ovim ozbiljnim izazovom koji može imati posljedice za regiju. Vjerujem da će vaš doprinos biti od ključne važnosti za očuvanje sigunosti regije', govori Osmani dodajući da će se Srbija osjećati osnaženom ako izostane reakcija.

'Kosovo je snažno i odlučno u svojoj namjeri da gradi dobrosusjedske odnose sa svim zemljama, a istodobno radimo na tome da ispunimo svoj cilj, članstvo u EU-u', kaže Osmani. Uvjerena je, kaže, da će budućnost ujediniti Kosovo i Hrvatsku i euroatlantskoj obitelji.

Osmani je kazala i kako nema dvojbe da je istraga napada u Banjskoj, u kojemu je ubijen kosovski policajac, a za organizaciju kojeg je odgovornost preuzeo srpski političar Milan Radoičić, pri kraju te da nema dvojbe o tome da Hrvatska podržava mir i stabilnost u regiji. “Jako je bitno da svi skupa radimo na tome da oni koji žele vratiti regiju u devedesete ne uspiju u tome”, kaže.

Hrvatski predsjednik kaže da bi i neki drugi trebali upozoravati na problem Kosova, kao što to čini on, ali to ne čine jer možda imaju nekih osobnih interesa. “Rekao sam da bi Kosovo trebalo priznati. Često pokazujem razumijevanje za neke, ne sve, stavove srpskih političara u BiH, gledam stvari u hrvatskom interesu… U vezi Kosova sam malo subjektivan. Vi imate NATO, mi ga nismo imali 1991. To je bila nemoguća situacija, izborili smo se za sebe na svoj način, težak i skup. … Čitao sam što se dogodilo na Kosovu dok sam bio u posjetu hrvatskoj zajednici u Luisianni, gledao sam Vučićevu pressicu koja je imala dramatsku obradu klaične grčke tragedije… Neke je stvari rekao, neke nije. Dužan je odgovore na te stvari”, kaže Milanović.

Odgovarajući na pitanja o dokazima koji povezuju vodstvo Srbije s napadom u Banjskoj, Osmani kaže kako postoje četiri vrste dokaza. “Država Srbija ni ne skriva te činjenice, imamo službene odluke potpisane od dužnosnika te države”, govori ona objašnjavajući kako se obučavalo napadače i opremalo ih. “Imamo video snimke koje smo izvukli iz dronova koje su teroristi dok su bježali s Kosova ostavili za sobom.”

Kosovska predsjednica kaže kako srpska vojska konstantno obučava pripadnike te terorističke skupine te da Srbija to ni ne negira. Oružje koje je taj dan zaplijenjeno je ono što najčvršće povezuje Srbiju s napadačima, kaže ona objašnjvajući da se oružje tijekom nekoliko mjeseci švercalo na Kosovo vozilima s lažnim KFOR-ovim oznakama. Osmani upozorva i da su u Srbiji teroristi proglašeni herojima te da Srbija štiti one koji su pobjegli umjesto da ih preda Kosovu. Dodaje i kako to sve skupa otkriva da je nalogodavac napada u Banjskoj država Srbija te da će se takvi napadi nastaviti ako ne bude nikakvih posljedica. Ona kaže i kako kosovske vlasti štite sve građane Kosova, uključujući i Srba na sjeveru, koje Radoičićeve bande svakodnevno teroriziraju. “Ako nekog treba štititi, treba štititi kosovske Srbe od Vučića i bandi koje ih teroriziraju”, kaže Osmani.