ŠEKS: TO JE FALSIFIKAT I IZMIŠLJOTINA

Kosoričin čovjek Bačić uništio dokaze o crnom fondu HDZ-a?

12.09.2011 u 23:01

Bionic
Reading

Crni fondovi HDZ-a preživjeli su odlazak Ive Sanadera s čela stranke, a premijerka Jadranka Kosor poslala je DORH-u popis HDZ-ovaca koji su znali za njih, ustvrdio je novinar Večernjeg lista Josip Bohutinski gostujući u HTV-ovom 'Dnevniku 3', dok je potpredsjednik HDZ-a i Sabora Vladimir Šeks ustrajao u tvrdnjama da su sve to Sanaderova podmetanja

Prema medijskim napisima, Pavošević je izjavila kako je u srpnju 2009. godine o crnim fondovima informirala Branka Bačića, koji je u to vrijeme od Ivana Jarnjaka preuzeo dužnost glavnog tajnika stranke. Bačić je navodno nakon toga, prema naredbi Jadranke Kosor, naložio da se stopiraju sve isplate koje su išle iz crnih fondova.

Mjesec dana nakon toga Bačić je, tvrdi Pavošević, u nazočnosti bivšeg HDZ-og rizničara Mladena Barišića uništio famoznu

bilježnicu u kojoj su sve uplate i isplate iz HDZ-ovih crnih fondova. 

Iz iskaza Branke Pavošević i Mladena Barišića razvidno je i da su nakon što je Kosor preuzela HDZ u stranci postojala poslovanja na crno. Valja spomenuti da u USKOK-u postoji i Bariševićev iskaz koji je već poznat javnosti, a to je da je nakon Sanaderova odlaska ostalo dva milijuna kuna i 300.000 eura. HDZ-ov rizničar taj je novac predao Bačiću. Na taj se korak odlučio nakon što je 25. siječnja 2010. bio smijenjen sa svih stranačkih funkcija. Novac je fizički predao novom glavnom tajniku stranke Bačiću, koji ga je pohranio u stranačku blagajnu i nigdje ga nije evidentirao. Tek nakon što se za nekoliko mjeseci počeo stezati obruč oko Barišića koji je bio na udaru USKOK-a, novi glavni tajnik HDZ-a je shvatio da se novac ne može bez posljedica iskoristiti na isti način na koji se i prije konzumirala crna blagajna. Pokušalo se iznos koji u kunama iznosi gotovo 4,2 milijuna prebaciti na bankovni račun, no kako taj golemi iznos nije imao legalno pokriće, bilo ga je nemoguće pohraniti u banci, pa je na kraju sve predano USKOK-u, podsjeća Večernji list

Novinar Večernjeg lista Bohutinski je u HTV-ovom 'Dnevniku 3' rekao da je Pavošević ustvrdila da joj je Bačić rekao da je Kosor  obavijestio o crnim fondovima, ali i da je Kosor DORH-u poslala popis HDZ-ovaca koji su znali za crne fondove.

Kako piše Večernji list, izjave koje je o crnom fondu dala bivša blagajnica HDZ-a poklapaju se s iskazom koji je USKOK-u ranije dao HDZ-ov rizničar i 'torbar' Mladen Barišić. Ukoliko se ispostavi da je Branka Pavošević u svom iskazu USKOK-u govorila istinu, to znači da su u HDZ-u i nakon odlaska Ive Sanadera i dalje postojali crni fondovi, a da se glavni tajnik stranke bavio prikrivanjem kaznenih djela.

Naime, s obzirom da je Bačić postao glavni tajnik stranke nakon što je Kosor preuzela stranku i Vladu, teško je povjerovati u tezu da Kosor nije znala ništa o naknadnom uništenju dokaza.

Premda 2010. godine više nije bila blagajnica, Branka Pavošević bila je članica komisije koja je ispraznila Sanaderove prostorije u stranci. Iz dvije sobe koje je koristio Ivo Sanader iznesene su brojne slike i veća količina dokumentacije, koja se, prema njenom sjećanju, u dva ili tri navrata kombijem vozila u Sanaderovu kuću u Kozarčevoj ulici, piše Novi list. Kasnije se Pavošević prisjetila da je prije izbornog stranačkog sabora u srpnju 2009. godine, na kojem se Sanader povukao, srela šefa stranačkog osiguranja koji joj se požalio da mora kombijem iz Vlade prebaciti neku dokumentaciju u stranku. Zaključila je da se radi o istoj dokumentaciji, prema njenoj pretpostavci - Vladinoj.

Šeks je za 'Dnevnik 3' ponovio da crni fondovi ne postoje te da je Pavoševićkin iskaz kojim se referira na Kosor kao krunski dokaz - falsifikat i izmišljotina. Velika i ogromna laž je da je Kosor uništavala dokaze s glavnim tajnikom. Kosor je kao što u mnogim dnevnicima i napisima stoji žrtva jedne perfidne, podmukle kampanje za njenu diskreditaciju, a sve skupa žurnalistički dobro zvuči, rekao je Šeks i opetovao da je Sanader glavni autor te negativne kampanje, ali da ga se oni u HDZ-u ne boje.