tajna plavih zona

Konzumiranje ove hrane može biti razlog zašto neki ljudi dožive 100 godina

29.06.2023 u 22:18

Bionic
Reading

Je li grah čarobna hrana za dugovječnost? Svakako, ova skromna namirnica zasitna je i hranjiva, a kao osnova biljne prehrane dobra je i za planet. Ali kako bi nam obitelj mahunarki — koja uključuje grah, grašak, leću i slanutak — mogla pomoći da živimo dulje?

'U svakoj plavoj zoni koju sam posjetio, grah i druge mahunarke bile su - i još uvijek jesu - glavna komponenta dnevne prehrane', kaže za CNN autor i poduzetnik Dan Buettner, koji je desetljećima izvještavao o 'plavim zonama', jedinstvenim zajednicama diljem planete gdje ljudi žive duge i zdrave živote, prebacujući 100 godina. Stanovnici ovih područja dijele zajedničko okruženje i stil života - uključujući biljnu prehranu - za koje znanstvenici vjeruju da doprinose njihovoj dugovječnosti.

Plave zone otkrivene su u Ikariji u Grčkoj, Okinawi u Japanu, Nicoyi u Kostariki. Loma Lindi u Kaliforniji, te na talijanskoj Sardiniji. Na tom otoku proučavana je jedna od prvih skupina stogodišnjaka, koji redovito konzumiraju slanutak i bob, rekao je Buettner. Slanutak je glavni sastojak juhe minestrone, koja se obično jede u više od jednog obroka, omogućujući stanovnicima Sardinije da uživaju u blagodatima grahorica barem dvaput dnevno.

Recept je Buettneru dao jedan od tri brata i šest sestara obitelji Melis iz Perdasdefogua na Sardiniji, za koju je rekao da je 'najdugovječnija obitelj na svijetu'. 'Postoji devet braće i sestara čija je zajednička dob bila 851 godina', rekao je Buettner. 'Svaki dan u životu imali su potpuno istu minestrone juhu s kruhom od kiselog tijesta i malu čašu crnog vina'. Zašto grah?

Sve mahunarke pune su hranjivih tvari, uključujući bakar, željezo, magnezij, kalij, folnu kiselinu, cink, lizin, koji je esencijalna aminokiselina, te puno proteina i vlakana. Vlakna vas nagrađuju zdravim crijevnim mikrobima, smanjuju upale i omogućuju bolju imunološku funkciju, rekao je Buettner, ističući da samo pet do deset posto Amerikanaca dobiva potrebna vlakna. Svaka vrsta graha ima drugačiji nutritivni profil, tako da bi bilo najbolje jesti različite vrste graha, rekao je Buettner. Aduki, ili crveni mung grah, ima više vlakana od mnogih drugih sorti, dok je fava grah (bob) prepun antioksidansa luteina. Crni i tamnocrveni grah pun je kalija, a slanutak ima puno magnezija.

'Grah je također prepun biljnih proteina, koji je zdraviji jer ima više hranjivih tvari s manje kalorija od životinjskih proteina', dodao je. Zapravo, rekao je Buettner, uparite grah s cjelovitim žitaricama i dobit ćete sve aminokiseline koje čine nutritivno cjeloviti protein — sličan onome koji se nalazi u mesu.

U Nicoyi u Kostariki, dan započinje s jelom Gallo Pinto, kombinacijom graha kuhanog do umaka, začinjenog lukom, zelenom paprikom, bosiljkom, majčinom dušicom, možda i češnjakom. Tome se dodaje jučerašnja bijela riža. 'To je zanimljivo jer hlađenjem preko noći riža prolazi kroz metamorfozu,' rekao je Buettner. 'Škrob u riži postaje otporan, što znači da ga tijelo sporije apsorbira, tako da šećer u krvi ne raste tako visoko.'

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

I dok se ljubičasti krumpir povijesno smatra glavnom namirnicom dugovječnosti za ljude s Okinawe u Japanu, druga najistaknutija namirnica u njihovoj prehrani je soja, rekao je Buettner. Stanovnici Okinawe jedu tofu, često uz svaki obrok, tako da im je to poput kruha, rekao je. 'Obično će doručak biti miso juha s komadićima tofua - ali oni tofu ne režu na kockice kao mi, već ga lome kako bi bolje upio okuse.'

Studije ukazuju na zdravstvene dobrobiti graha, potvrđujući ono što ljudi u plavim zonama odavno znaju, rekao je Buettner. Topiva vlakna u grahu mogu smanjiti kolesterol i pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2 stabilizirajući šećer u krvi. Studija iz 2001. pokazala je da jedenje graha četiri puta tjedno smanjuje srčane bolesti za 22 posto, a studija iz 2004. da su ljudi živjeli još otprilike osam godina za svaki unos od 20 grama mahunarki, piše CNN.