HEALTHY MEAL STANDARD

Sisak je pionir zdrave dječje prehrane u školama i vrtićima: Doznali smo kako to rade

16.04.2023 u 18:32

Bionic
Reading

Kiflice, medenjaci, pogače, kolači… Veselu atmosferu u busu, na putu u talijanski Pordenone, nije pokvarilo ni kišno vrijeme, a glavni akteri bili su predstavnici osnovnih škola i vrtića iz Siska, od kuhara do administrativnog osoblja, koji osim što su pripremili te ukusne slastice za putovanje, nestrpljivo su iščekivali dolazak u Centar izvrsnosti Electrolux Professional kako bi se upoznali s najnovijim trendovima pripreme hrane na zdraviji način i tehnologijama u kuhinji

S najnovijim tehnologijama upoznale su ih Tamara Rakovac iz Electrolux Professional i Mirjana Lipić iz tvrtke ProElekt, dugogodišnjeg Electroluxova partnera. Bio je to dio edukacijskog putovanja u organizaciji tvrtke RED FORK i Grada Siska, predvodnika i pionira kad je riječ o zdravoj prehrani u obrazovnim institucijama. Uveli su je kroz Healthy Meal Standard u čak 28 odgojno-obrazovnih institucija u gradu, točnije u svih devet osnovnih škola u Sisku s deset podružnica i dva vrtića s sedam podružnica, za više od 3000 djece.

Priča o Healthy Meal Standardu u javnosti je možda i nedovoljno raširena, a razgovarajući s ljudima koji brinu o cijelom sustavu i jelovnicima, ostali smo zapanjeni koliko se posla i truda iza toga krije, ali i izvrsnih rezultata u vrijeme kad je kvaliteta prehrane u Hrvata daleko od idealne.

S Healthy Meal Standardom Grad Sisak je krenuo još 2017. godine, u suradnji s Gradskom tržnicom Sisak i 114 OPG-ovaca, zahvaljujući kojima, paralelnim projektom 'S njive na stol', djeci nude najkvalitetnije namirnice.

HMS je međunarodna norma koju po ispunjenu uvjeta prati certifikat, odnosno sustav upravljanja kategorijama prehrane koji se znatno razlikuje od klasičnih jelovnika. Naime, Healthy Meal Standard predstavlja sveobuhvatni sustav prehrane koji prati i administraciju, javnu nabavu, kriznu komunikaciju, praćenje alergena, izvještavanje o nesukladnostima, ali i prati namirnice koje škola nabavlja od raznih proizvođača.

Tvrtka RED FORK, koja održava taj sustav, kroz vlastitu aplikaciju generira potrebne jelovnike s obzirom na to s čime te institucije rade i raspolažu. Trenutno raspolažu s najvećom bazom podataka prehrambenih proizvođača s kojima imaju odličnu suradnju.

Klimatski održivi obroci

Magistra nutrcionizma Patricija Kreš i voditeljica HMS projekta za Hrvatsku Diana Gluhak Spajić izrađuju knjigu normativa i jelovnika s preko 400 obroka za svaku školu ili vrtić na osnovu namirnica koje škole i vrtići koriste, a aplikacija Healthy Meal Planner koju je RED FORK kreirao pokazuje jesu li obroci unutar potrebnih razina masti, ugljikohidrata i energetske vrijednosti. No, ovaj je projekt išao i korak dalje; osim nutritivnih i energetskih vrijednosti, škole i vrtići dobivaju i točne informacije o alergenima i ugljičnom otisku samog obroka.

Naime, zadnje tri godine RED FORK je radio na projektu s kolegama iz Estonije i Njemačke na CLIKIS Mreži, te tako dobio prijenos znanja po pitanju klimatski održivih obroka. 'Tako danas naša web aplikacija Healthy Meal Planner mjeri i ugljični otisak jelovnika, a nastojimo i što više reducirati opad', kaže nam direktor RED FORK-a Branimir Spajić.

'Vrtići i škole šalju nam popis dobavljača koje potom upisujemo u aplikaciju Healthy Meal Planner prema namirnicama. Automatski ubacujemo i klimatske faktore tih namirnica. Nakon detaljnog mjerenja i izračuna energetske potrošnje kuhinje, uz izradu normativa dobijemo konačni ugljični otisak svakog obroka', pojašnjava nam Branimir Spajić.

Sisački kuhari kuhaju po Healthy Meal Standardu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Grad Sisak

Jelovnici prilagođeni i djeci s alergijama

Obroci su pripremljeni tako da kuhari mogu sami sastaviti tjedni ili mjesečni jelovnik po svojem izboru. RED FORK je napravio i Pravilnik o kombinaciji obroka pa tako u svakom trenutku pomno prati što se događa. Pokušali su nam približiti i kako to funkcionira – primjerice, ako je vani snijeg pa proizvođač ne može dostaviti određene namirnice, škole ili vrtići to jave RED FORK-u koji tada pomaže u prilagodbi normativa kako bi roditeljima bili točno poznati alergeni za njihovo dijete.

Također, kuhari svako jelo moraju fotografirati nakon pripreme i dodati ga u sustav kako bi se pratila sljedivost, pa su tako uvijek dostupne informacije o tome tko je što kuhao, te je li riječ o doručku, ručku ili obroku tijekom boravka. 'Rijetko dolazi do propusta', ističe Branimir Spajić, dodajući da kroz standard educiraju i administraciju i kuhare.

Standard nudi nekoliko različitih kategorija, ovisno o potrebama djece – Kids Menu za djecu bez zdravstvenih tegoba, zatim Healthy Kids Menu za djecu dijabetičare, te Kindergarten Lactose Free Meni za djecu s intolerancijom na laktozu, kao i menije za djecu s kardiovaskularnim bolestima, alergijama na mlijeko, jaja, orašide, intoleranciju na gluten i drugo. Djeci nude i suhe i kuhane obroke, a barem jednom tjedno na meniju su riblja jela.

Magistra nutricionizma Patricija Kreš iz RED FORK-a kaže nam da u školama i vrtićima primjećuju rast stope alergija među djecom, stoga je složeno sve regulirati, no zato u svakoj od institucija imaju kuhare koji kuhaju samo za djecu s alergijama kako ne bi došlo do kontaminacije.

Svake tri godine certifikat se obnavlja, a provode i ankete kako bi vidjeli kakav je interes roditelja. Kreš je navela da, prema rezultatima anketa, preko 94 posto roditelja i djelatnika škola i vrtića aktivno podržava Healthy Meal Standard.

  • +7
Jelovnici prema Healthy Meal Standardu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: RED FORK

Krajem godine Healthy Meal Standard i u bolnici na sjeveru Hrvatske

Kreš nam je otkrila da u vrtićima s ovim standardom kreću još od jaslica, odnosno od 1. do 6. godine djeteta, pa kad krenu u osnovnu školu, djeca se lako prilagode jelovnicima. 'Navike se ipak stječu od malih nogu, pogotovo u školi gdje djeca provode većinu vremena. Škole i vrtići naposljetku i jesu odgojno-obrazovne institucije koje moraju promovirati zdravu prehranu', ističe Kreš.

Već treću godinu prisutni su i u Ozlju gdje su ljudi aktivno uključeni u projekt, proširili su se i na Varaždin, a nadaju se da će važnost projekta prepoznati još više gradova. 'Odaziv je izvrstan, imamo veliku podršku roditelja i to nas veseli', ističe Kreš.

Osim u tri grada, šire se uskoro na Zagrebačku županiju, a Branimir Spajić otkrio nam je da će do kraja godine ovaj standard implementirati i u jednu bolnicu na sjeveru Hrvatske. 'Imat ćemo još više institucija koje će postati dio Healthy Meal obitelji', poručio je.

  • +2
Edukacijsko putovanje u Pordenone, u Electroluxov Centar izvrsnosti Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Grad Sisak

'Nadam se da će sustav implementirati što više institucija, radi dobrobiti djece'

Kuhara u Osnovnoj školi 22. lipnja Sisak, Bojana Pavlića, posebno je obradovalo što su se na edukacijskom putovanju u Pordenone upoznali s uređajima o kojima su dosad puno slušali, no nisu imali prilike vidjeti kako to funkcionira u praksi.

Pritom je Pavlić rekao da se umjetna inteligencija i tehnologija u kulinarstvu doista brzo razvijaju, no ne boji se da će ona zamijeniti kuhare. 'Ne može se bez ljudskih ruku. Tehnologija nam puno pomaže, ali po meni se i s malo, u primjerice jednom loncu, može napraviti puno', istaknuo je Pavlić. Ponosan je što je Sisak prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo Healthy Meal standard, a smatra da su njihovim uvođenjem dobili puno.

'Djeca su se polako navikla, a mi smo, mijenjajući jelovnik, dodali više žitarica, ali i neke namirnice koje nisu probali, poput tofua. Smatram da idemo prema dobrom cilju. Imamo 100 aktivnih jelovnika za ovu sezonu, slažemo ih po tjednu i radimo narudžbe. Healthy Meal Standard nam puno pomaže u organizaciji. Nadam se da će biti još više institucija koje će ga implementirati, radi dobrobiti naše djece', istaknuo je Pavlić.

'Djeca su na prvom mjestu'

No, zdrava prehrana nije jedino čime se Sisak može pohvaliti. Osim brige o zdravoj prehrani, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček pokrenula je u gradu nekoliko projekata, vodeći se vizijom 'da su djeca i obitelji na prvom mjestu' – tako, primjerice, u Sisku sva djeca dobivaju besplatnu školu plivanja i atletike, ali i klizanja kao dijela redovnih vrtićkih i školskih aktivnosti, tim više što je Sisak 2018. završio izgradnju nove Ledene dvorane Zibel, na mjestu otvorenog klizališta.

Tri godine kasnije dovršena je izgradnja prve gradske sportske dvorane Zeleni brijeg, što je bilo od velikog značaja jer su se dotad svi sportovi za djecu odvijali u školskoj sportskoj dvorani

Usto svake godine grad djeci četvrtih razreda organizira odlazak na more u gradsko odmaralište Zaostrog. Osim toga, Sisak je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji je uveo potporu za medicinski pomognutu oplodnju, te su među rijetkima koji daju potporu i roditeljima njegovateljima, a s tim i inim projektima nastavljaju.