TREBA SVE TO ZBROJITI

Konačni rezultati izjašnjavanja učitelja o ponudi Vlade bit će poznati tek u petak

27.11.2019 u 20:03

Bionic
Reading

Rezultati izjašnjavanja učitelja u štrajku o posljednjoj ponudi Vlade mogu se očekivati u petak, poručili su iz Sindikata hrvatskih učitelja.

''Najveći smo sindikat i treba te sve škole zbrojiti, a tek je danas oko 12 počelo izjašnjavanje'', rekli su iz Sindikata hrvatskih učitelja za Dnevnik.hr. Iz Sindikata Preporod su rekli kako očekuju da bi rezultate mogli imati u četvrtak oko podneva.

Sindikati kažu da ne žele izlaziti s privremenim rezultatima niti utjecati na ikoga u odluci. Zbog toga danas ni nisu htjeli davati nikakve izjave. Kako sada stvari stoje, za očekivati je da ni u petak nema nastave.

Prema ponudi Vlade, plaće učiteljima i profesorima u 2020. godini bit će povećane za ukupno 10,40 posto. Vlada nudi povećanje plaće po principu nekoliko povećanja dodatka, a Plenković je u utorak navečer objasnio kako bi to izgledalo.

'Paket je sljedeći: od 1. prosinca povećat će se plaća učiteljima i profesorima za tri posto kroz dodatak Granskom kolektivnom ugovoru (GKU), a od 1. siječnja temeljem GKU-a plaća bi se povećala za još dva posto. To znači da će profesori i učitelji temeljem ovog dogovora već u veljači imati veću plaću za pet posto. Također, dogovorili smo da od 1. lipnja ide još dva posto kroz temeljni kolektivni ugovor i jedan posto kroz dodatak GKU-u, što znači da bi plaća krajem školske godine u odnosu na danas bila veća za osam posto. Od 1. listopada plaća bi se povećala za još dva posto. Ukupno, 10,40 posto. Istodobno, ide osigurač od dodatnih jedan posto od 1. prosinca iduće godine u varijanti da se ne donese uredba o koeficijentima složenosti poslova', izjavio je Plenković nakon višesatnih pregovora u utorak kasno navečer.