ISTRAŽILI SMO ANONIMNE OPTUŽBE

Koliko (ne)rade pravnici u HŽ-u?

07.01.2013 u 17:08

Bionic
Reading

Skupina anonimnih radnika Hrvatskih željeznica u pismu medijima optužuje dosadašnje uprave HŽ-a za svjestan rad na štetu državnih poduzeća i nepotizam u zapošljavanju u tom sustavu, a uprave HŽ Carga, HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza sve u cijelosti odbacuju

Povodom novogodišnjeg umirovljenja dvojice pravnika HŽ-a, potpisani 'ogorčeni obrazovani radnici HŽ-a' tvrde da je dvojac, ali i cijela pravna služba, godinama namjerno radio na štetu tvrtki neopravdano pogodujući suprotstavljenim stranama u sudskim postupcima. Višegodišnja praksa sada će, tvrde, doći na naplatu.

Navode slučaj Dragutina Marasa u parnici protiv HŽ-a iz 1989. godine, u kojem se od tužbenog zahtjeva na iznos od 5,5 kuna glavnice na Općinskom sudu u Zagrebu dug zbog kamata popeo na više od 336 milijuna kuna. U sporu protiv Nike Margića iz 2000. godine također na sudu u Zagrebu, početne vrijednosti 61 tisuće kuna, danas s kamatama iznosi 727 milijuna kuna. Računaju da je ukupna vrijednost takvih rizičnih sporova preko milijarde kuna, ali za to ne nude dokaze, dok to opvrgavaju sva tri poduzeća koja su reagirala na anonimno pismo.

Prema procjenama radnika, pet posto zaposlenika nije završilo osnovnu školu

Na radnim mjestima bez potrebne stručne spreme radi oko 1.500 radnika koji ne ispunjavanju ni minimalne uvjete za bilo koja radna mjesta u HŽ-u. Ističu da se sada provodi restrukturiranje i izrađuje lista radnika proglašenih tehnološkim viškom od 2.700 radnika, ali da na njoj nema nijednog koji je završio samo osmogodišnju školu ili nekoliko razreda osnovne škole.


Martina Elizabeta Lovrić iz HŽ Infrastrukture kaže da su iznosi dugova iz slučaja Maras i Margić potpuno pogrešni i puno manji. Radi se o iznosu koji tužitelji traže u tužbenom zahtjevu, ali ne znači da će u parnici i pobijediti.

'Sudski postupak u predmetu tužitelja Dragutina i Esme Maras je u tijeku, te je protiv prvostupanjske presude u dijelu u kojem je tužba usvojena podnesena žalba o kojoj nadležni Županijski sud u Zagrebu nije još odlučio. Postupak u predmetu Nike Margića nije pravomoćan i u postupku je, te je protiv prvostupanjske presude u dijelu u kojem je tužba usvojena podnesena žalba o kojoj nadležni Županijski sud u Zagrebu nije još odlučio', kaže Lovrić.

U HŽ Infrastrukturi d.o.o. radi jedan radnik bez završene osnovne škole, jedan radnik s nepotpunom osnovnom školom i 757 radnika sa završenom osnovnom školom, a ukupan broj radnika je 6.448. U toj tvrtki još nijedan radnik nije proglašen tehnološkim viškom jer je taj postupak u tijeku.

U HŽ Cargu ove godine viškom su proglašeni radnici najniže razine obrazovanja ako im se radno mjesto ukida ili su na radnom mjestu na kojem rade smanjuje broj izvršitelja.

'U tijeku je revizija posjedovanih stručnih sprema za sve radnike HŽ Carga, kao i provjera odgovarajuće stručne osposobljenosti radnika koji rade na radnim mjestima s posebnim uvjetima rada. U tom pogledu i bivše uprave društva poduzele su radnje radi provedbe stručne osposobljenosti na temelju verificiranih programa obrazovnih ustanova koje zahtijevaju znatna financijska sredstva', reagirala je Ivana Čubelić, glasnogovornica HŽ Carga

U tom poduzeću 2009. godine otkriveno je da jedan od zaposlenika, Dražen Drk, radi s falsificiranom diplomom Fakulteta prometnih znanosti. S tim bezvrijednim papirom dogurao je do funkcije predsjednika jednog od sindikata predstavnika radnika u nadzornom odboru HŽ Carga. Čubelić kaže da ga je uprava nakon skandala opozvala s obje funkcije i da je sada pregledač vagona, što je radno mjesto u skladu sa stečenom stručnom spremom. Drk se zbog zastare izvukao od kaznenog progona.

Anonimno pismo u HŽ Putničkom prijevozu drže uvredljivim za njihovu pravnu službu i također punim netočnosti. Poduzeće četiri pravnika od kojih dvoje ima položen pravosudni ispit, a dvoje nema. Glasnogovornica Mihaela Tomurad Sušac kaže da poduzeće uspijeva dobiti sporove u gotovo svim postupcima koji su pokrenuti u vezi radnopravnih odnosa.

'Nije točno da HŽ Putnički prijevoz d.o.o. nije izlučio nijednog radnika sa završenom samo osnovnom školom. U tijeku je postupak zbrinjavanja potencijalnog tehnološkog viška, a pošto se radi o osobnim podacima radnika koji su zaštićeni sukladno čl. 34 Zakona o radu stoga se o istome nismo u mogućnosti detaljnije očitovati. U HŽ Putničkom prijevozu d.o.o. nisu pronađene osobe sa krivotvorenim diplomama. Unatoč iznimno malom broju pravnika s obzirom na broj sudskih predmeta, HŽ Putnički prijevoz kao tužitelj dobiva brojne sporove. HŽ Putnički prijevoz d.o.o. posluje u skladu s pozitivnim propisima RH te ima ustrojenu kvalitetnu pravnu službu', ustvrdila je Tomurad-Sušac.

Za usporedbu, u raznim poslovnim područjima i službama HŽ Infrastruktura zapošljava 49 pravnika, od toga deset u odjelu pravnih poslova. U HŽ Cargu zaposleno je sedmero pravnika.