istraživanje

Koga bi Hrvati izabrali za premijera? Plenković u prednosti, ali se ona topi

26.01.2024 u 22:03

Bionic
Reading

Kada bi premijera na izborima izravno mogli birati, za 20-ak posto ispitanika Andrej Plenković je prvi izbor, pokazalo je istraživanje Dnevnika Nove TV koje je provela agencija Ipsos na 995 ispitannika o premijerskim kandidatima

To je, ipak, osjetan pad u odnosu na prvo istraživanje Dnevnika Nove TV o premijerskim kandidatima da se mogu izravno birati, koje je provedeno prije mjesec dana. Tada je Andrej Plenković bio gotovo na 27 posto podrške. Na drugom mjestu je Sandra Benčić koju bi izravno biralo 8,2 posto ispitanih, i ona je u negativnom trendu u odnosu na prošli mjesec, ali gubi bitno manje podrške nego Plenković.

Ivan Penava, koji je u prosincu bio na drugom mjestu, sada je treći sa 6,7 posto podrške ispitanika i on je oslabio za gotovo 5 postotnih poena. Peđa Grbin na četvrtom mjestu i 6 posto podrške što je minimalan gubitak u odnosu na prosinac. Svi ostali potencijalni kandidati imaju bitno manje od 5 posto podrške ispitanika.

Ukupan zbroj podrške svim drugim kandidatima i kandidatkinjama iznosi malo ispod 20 posto, koliko je bilo i u prosincu, a za čak 12 postotnih poena više nego u prosincu je onih ispitanika koji ne znaju kome bi dali svoj glas. To je možda i najzanimljiviji detalj ovomjesečne ankete, birači kao da su sve zbunjeniji.

Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić upitan je kako stoje kandidati u odnosu na vlastite stranke, odnosno koga 'šmekaju' birači iz drugih stranaka.

'I ovdje najbolje stoji Andrej Plenković. Njegova baza je i dalje daleko najbolje konsolidirana, od svih ispitanika koji za sebe kažu da glasaju za HDZ njih gotovo 80 posto bi glasalo i za Plenkovića kao premijera.

Podrška među biračima drugih stranaka ipak bitno niža - od svih birača Domovinskog pokreta samo bi 5,6 posto njih podržalo Plenkovića kao premijera, odnosno oko 2,5 posto birača SDP-a i platforme Možemo.

Mostovi birači ga za premijera nikako ne žele. Među zasad još neodlučnim biračima oko 10 posto mu je sklono, a među onima koji ne žele na izbore simpatizira ga 5,7 posto ispitanika.

Sandru Benčić kao kandidatkinju za premijera podržava malo manje od polovice vlastite biračke baze, no zato joj dionice dobro stoje u SDP-u. Njihovih 20-ak birača glasalo bi za nju kao premijerku.

Desnica joj uopće ne vjeruje, s bi joj tri posto glasača Domovinskog pokreta dalo povjerenje, a nijedan glas ne bi dobila od birača Mosta i HDZ-a. Ne stoji najbolje ni među neodlučnima, njih 3 posto vidi je kao premijerku, baš kao i malo manje od 6 posto apstinenata

Ivan Penava uživa negdje oko polovice podrške svoje vlastite biračke baze, a kao potencijalnog premijera podržalo bi ga i 10,7 posto birača Mosta, baš kao i 4,6 posto birača SDP-a. Zanimljivo, o Penavi isti stav dijele birači platforme Možemo i HDZ-a - ne žele ga za premijera. Slabo prolazi među neodlučnima, malo više od 1 posto njih mu je sklono, među apstinentima ga simpatizira oko 6 posto ispitanika.

Najmanje vjere u svog vođu imaju u SDP-u, samo 28,4 posto ispitanika, koji sebe predstavljaju kao birače SDP-a, kaže da bi glasalo i za Grbina kao premijera. Ne impresionira ni birače platforme Možemo, sklono mu je manje od 5 posto njih. Zanimljivo, među biračima HDZ-a je čak 4 posto onih koji Grbina žele za premijera. Birači Mosta i Domovinskog pokreta znatno su skeptičniji. Minimalan je i broj neodlučnih birača koji razmišljaju o Grbinu kao o prvom izboru, a simpatizira ga 4,5 posto apstinenata", rekao je Krešić za kraj.

Istraživanje je provela agencija Ipsos na 995 ispitanika.