TKO JE HARRY?

Kina i Japan se optužuju da su Voldemorti?!

07.01.2014 u 13:41

Bionic
Reading

Kineski mediji upozorili su u utorak Japan da ne eskalira sukob u medijskom prostoru nakon što su obje zemlje usporedile jedna drugu sa zlim čarobnjakom Voldemortom iz knjiga književnice J.K. Rowling o Harryu Potteru

Japanski premijer Shinzo Abe je 26. prosinca posjetio hram Yasukuni, gdje su među žrtavama rata pokopani i osuđeni ratni zločinci, čime je razbjesnio Kinu i Južnu Koreju a i ključni saveznik SAD izrazio je zabrinutost tim potezom.

Kina i Koreja stradale su pod japanskom vlašću: dijelovi kineskog teritorija bili su okupirani od 1930-ih do kraja Drugog svjetskog rata a Koreja je bila kolonizirana 1910.-1945. godine.

U tekstu objavljenom u Daily Telegraphu kineski veleposlanik u Velikoj Britaniji Liu Xiaoming prošlog je tjedna napisao: 'Ako je militarizam poput japanskog Voldemorta, hram Yasukuni u Tokiju je 'horkruks', koji predstavlja najtamniji dio duše te nacije'.

U seriji knjiga o Harryu Potteru zli čarobnjak Voldemort koristi se 'horkruksima', predmetima u koji skrivaju dio svoje duše, kako bi produžili svoj život.

Nakon Liuovog komentara uslijedio je tekst kojeg je u istom listu objavio njegov japanski kolega Keiichi Hayashi naslovljen: 'Kina riskira da postane azijski Voldemort'.

Global Times, utjecajan tabloid u vlasništvu China Dailyja, novine na engleskom jeziku koje je glasilo Komunističke partije Kine, upozorava da 'Kinesko-japanski rat za javno mnijenje eskalira na svim frontama'.

'Japanski državni aparat ima vrlo velike mogućnosti ratovanja za javno mnijenje. Oni će mobilizirati razne medijske snage svoje zemlje kako bi stvorili prednost u svjetskoj javnosti i mudro maskirali zločudnu prirodu Abeovog posjeta hramu Yasukuniju', piše Global Times.

'Moramo jasno i jednostavno postaviti naš zahtjev da japanski premijer ne može posjećivati ratne zločince (pokopane) u tom hramu jer je to isto kao da odajete počast zločincima poput Hitlera i Goebbelsa', stoji u uvodniku kineskog lista.

Međutim kineski korisnici interneta nisu baš impresionirani najnovijim tonovima službenih medija.

'Dvije drevne civilizirane države u istočnoj Aziji ponašaju se kao dva djeteta koja se svađaju i tuku', napisao je jedan mikrobloger.

'Pet tisuća godina tradicionalnih vrijednosti se svelo na ovo?', napisao je drugi.