A MNOGI TO RADE

Kažnjen zbog korištenja općinskih prostora i auta u kampanji

20.02.2014 u 18:42

Bionic
Reading

Načelnik općine Kršan Valdi Runko, kažnjen je zbog kršenja Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe sa 11 tisuća kuna. Na presudu se nije žalio pa je tako postao prvi istarski političar koji je kažnjen zbog korištenja javnih prostora i resursa za vlastitu političku promidžbu u predizbornoj kampanji, iako zasigurno nije bio jedini

'S obzirom na to da se nisam imao razloga na tu presudu žaliti, smatram da je to za mene okončano', izjavio je tportalu Runko. Naime, po presudi Prekršajnog suda u Pazinu Runko je proglašen krivim jer je tijekom izborne kampanje za lokalne izbore u travnju i svibnju prošle godine koristio općinski službeni automobil i prostorije Općine, vijećnicu te sjedište Mjesnog odbora Kršan na Pristavu.

Osim korištenja službenog golfa i prostorija Općine za tribine i konferencije za novinare, okrivljen je i stoga što nije prijavio takvo korištenje donacija iz nedopuštenih izvora i protuvrijednost usluga uplatio u državni proračun.

Nezavisnog općinskog načelnika Kršana za isti prekršaj lani u srpnju već je kaznilo i Državno izborno povjerenstvo oduzimanjem prava na naknadu troškova izborne kampanje te je tako ostao bez šest tisuća kuna, što bi mu bilo isplaćeno iz općinskog proračuna temeljem osvojenih glasova u dva izborna kruga.