KOALICIJA S HSS-OM

Karamarko: HDZ je zakoračio prema ljevici

18.07.2013 u 15:11

Bionic
Reading

Predsjedništvo HDZ-a danas je odlučilo da će stranka ući u koaliciju s HSS-om, a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je istaknuo da je riječ o strateškoj koaliciji i 'odnosu koji bi mogao dugo potrajati'

'HDZ u dogovoru s našim prijateljima iz HSS-a ulazi u stratešku koaliciju i odnos koji bi mogao dugo potrajati', rekao je Karamarko novinarima nakon sjednice Predsjedništva i podsjetio da je HDZ već ranije počeo s okupljanjem stranaka desnog centra, a da je s HSS-om zakoračio i izvan tog kruga, prema ljevici.

Dodao je da HDZ-u odgovara heterogenost HSS-a te da je ta stranka na lokalnim izborima u svibnju najbolje rezultate polučila upravo u sredinama u kojima je bila u koaliciji s HDZ-om.

'HSS-u je ovo prva predizborna koalicija, oni su ranije koalirali isključivo nakon izbora. Dogovor je da HDZ prvi put uđe u generalnu koaliciju s HSS-om, što je san, plan i namjera HDZ-a od samog osnivanja stranke', rekao je Karamarko.

Odluku o koaliciji s HSS-om treba potvrditi i Nacionalno vijeće HDZ-a, čija je sjednica u tijeku, a koalicija će se javnosti predstaviti sutra prijepodne.

Zamoljen da komentira današnju odluku Vlade o povećanju trošarina na gorivo, Karamarko je kazao kako je riječ o još jednom udaru na životni standard i pokušaju krpanja proračunskih rupa na teret građana.

'Kao i monetizacija autocesta, to je zahvat kratkog daha, od kojega neće biti puno koristi. To je bezuspješan pokušaj hvatanja za zadnju slamku spasa', komentirao je Karamarko, koji je uvjeren da punjenje proračuna ne mogu osigurati takvi potezi, nego jedino investicije koje bi otvorile nova radna mjesta.

Predsjednik HDZ-a komentirao je i Vladine odluke o prodaji Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja. 'Prodaju se strateški infrastrukturni subjekti, a to nije dobro. Proračun se treba puniti na drukčiji način, a ne tako da prodajemo ono na čemu bismo morali živjeti. Oni režu granu na kojoj sjede', rekao je Karamarko i dodao kako se boji da će 'HDZ - kad dođe na vlast - naći samo zgarište'.

Upozorio je i na, kako kaže, nelogičnu politiku Vlade prema HEP-u, ustvrdivši da se HEP slabi, da bi mogao biti potpuno uništen te da bi Hrvatska nakon liberalizacije tržišta električne energije mogla postati energetski ovisna.

Na poruku premijera Zorana Milanovića da Vlada neće odustati od monetizacije autocesta, Karamarko je rekao kako je 'premijer odlučan u nelogičnim stvarima, koje štete Hrvatskoj'.

Vladin prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, koji bi trebao onemogućiti samovolju banaka u određivanju kamatnih stopa Karamarko nije želio komentirati, a objasnio je da s prijedlogom nije upoznat, jer se sjednica Vlade održavala istodobno sa sjednicom Predsjedništva HDZ-a.

Predloženi zakon umjesto njega je komentirao tajnik HDZ-ova Odbora za gospodarstvo Goran Soldo, koji je najavio da će HDZ podržati sve aktivnosti koje će građanima olakšati život, ali i ocijenio da je riječ tek o kozmetičkim promjenama, dok se sustavni problemi ne rješavaju.

'Hrvatskoj su potrebne investicije koje će osigurati nova radna mjesta. Treba kroz HPB i HBOR poticati investicije, jer jedino investicije mogu pokrenuti gospodarski rast i zapošljavanje', istaknuo je Soldo.