SVE JE MOGUĆE

Karamarko bi vodio Sabor, a Vladu tehnokrati?

Bionic
Reading

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko razmišlja o mogućnosti da u slučaju izborne pobjede postane predsjednik Sabora, dok bi za premijera postavio tehnokratskog stručnjaka, tvrde izvori Jutarnjeg lista iz vrha HDZ-a

Upućeni napominju da je Karamarkovo odricanje od premijerske funkcije u korist izvanstranačkog stručnjaka hrabra strategija, jer bi to značilo da je spreman žrtvovati javni politički utjecaj i podijeliti vođenje države. No takav potez, piše Jutarnji list, može se tumačiti kao nedostatak kompetencije za vođenje države, Karamarkov očiti nedostatak znanja i vještina.

U sklopu tehnokratske vlade, stručnjaci bi provodili mjere ekonomskog programa HDZ-a, koji stranka razrađuje u suradnji s njemačkim IFO institutom i CDU-ovim ekonomskim stručnjakom Klaus-Peterom Willschom, o čijoj je političkoj karijeri u Njemačkoj tportal ranije pisao.

Dok Karamarko razmatra opcije, u javnim istupima naglašava koliko mu je važna stručnost sadašnjih i budućih suradnika. U posljednjem velikom političkom intervjuu za Večernji list poručio je da će na ključnim položajima u HDZ-ovoj vladi biti 'vrhunski stručnjaci, imali oni stranačku iskaznicu ili ne'.

'Kriteriji će biti stručnost, dosadašnji rezultati, marljivost, poštenje i, naravno, domoljublje', rekao je Karamarko.

Šef HDZ-a zasad ne želi izlaziti s imenima u javnost, ali politički kuloari bruje da je jedan od ključnih ljudi na koje će se osloniti Franjo Luković, 'vječni' šef Uprave Zagrebačke banke i jedan od najmoćnijih bankara u ovom dijelu Europe. Jutarnji piše da je u bliskom Karamarkovom timu i nekolicina stručnjaka sa zagrebačkog Ekonomskog instituta, a razgovara se i s pojedincima iz naftaškog i energetskog lobija. Energetika kao osnovica razvoja Hrvatske mogla bi u konačnici povezati HDZ i Radimira Čačića.