OPTUŽNICA PROTIV BIVŠIH ŠEFOVA TOUNJA

Kante za smeće kao paravan za masnu prijevaru

10.07.2013 u 17:24

Bionic
Reading

Zbog sumnje na subvencijske prijevare pri nabavi kontejnera za otpad, na karlovačkome Općinskome sudu podignuta je optužnica protiv bivšeg načelnika općine Tounja Nikole Brletića i pročelnika Vladimira Božičevića te vlasnika jedne tvrtke iz Jastrebarskog

Ne navodeći imena optuženika, karlovačko Općinsko državno odvjetništvo izvijestilo je kako je optužnicu protiv bivšeg načelnika i pročelnika te vlasnika tvrtke, kojega tereti za pomaganje u subvencijskoj prijevari, podiglo zbog sumnje da su više od 133 tisuće kuna, koliko su od jednog fonda dobili za kupnju kanti i kontejnera za otpad, iskoristili za druge svrhe.

Inače, karlovačka policija u studenome 2010. kazneno je prijavila Brletića i Božičevića te još jednu osobu iz Jastrebarskog zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava. Prvookrivljenog i drugookrivljenog tereti se da su od siječnja do prosinca 2006. kao odgovorne osobe u općini Tounju toj općini pribavili nepripadnu korist s osnova državne financijske pomoći.

Optuženi su da su, iako su znali da općina već ima osigurane potrebne kante i kontejnere, od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zatražili sufinanciranje pa je taj fond zaključio ugovor o zajedničkom financiranju nabave kanta i kontejnera.

Načelnik i pročelnik, stoji u optužnici, nakon toga su fondu predočili i kupoprodajni ugovor, otpremnice i račune iz kojih je neistinito proizlazilo da je općina kupila kante i kontejnere vrijedne 243.500 kuna, a fond je, ne sumnjajući u predočeno, na račun općine uplatio novac za tu svrhu.

Trećeokrivljeniku se na teret stavlja da je krajem travnja i početkom svibnja 2006., s namjerom da spomenutoj dvojici omogući ostvarivanje nepripadajućega državnog novca, u ime svoje tvrtke s tounjskom općinom zaključio ugovor o kupoprodaji kanti. Izdao je otpremnicu i račun iz kojih je 'neistinito proizlazilo da općina kupuje 521 posudu iako mu je bilo poznato da su takve posude već bile osigurane na području te općine'.

Za subvencijsku prijevaru Kazneni zakon predviđa od šest mjeseci do pet godina zatvora, a ako je prijevara bila radi stjecanja koristi velikih razmjera, zatvorska kazna može biti i do deset godina.