KUĆA EUROPE

Kampanja 'Štit': U Hrvatskoj je žena svakih 15 minuta izložena nasilju

25.11.2023 u 14:55

Bionic
Reading

Procjenjuje se da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje, a broj slučajeva koji završavaju femicidom i dalje je vrlo visok pa je Hrvatska po broju žena koje su ubili partneri na trećem mjestu među zemljama EU, rečeno je u subotu na predstavljanju kampanje „Štit“ u Kući Europe.

Cilj kampanje „Štit“, koju prati istoimena pjesma i spot u organizaciji glazbenice Ide Prester i organizacije Arterarij ohrabriti je žene da traže pravnu i psihološku pomoć te potaknuti institucije na značajniji angažman u prevenciji i zaštiti žena od nasilja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

"Moramo se ujediniti na razini medija, institucija i svakodnevne komunikacije u rješavanju" problema nasilja nad ženama, kazala je Prester, dodavši da je u važno u kampanju uključiti muškarce i poznata lica.

Kampanja je predstavljena u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

„Sustav je spor, kazne su male, a mi se moramo potruditi da se broj femicida u Hrvatskoj svede na nulu“, dodao je Romano Nikolić iz Arterarija, organizacije za uključivanje predstavnika marginaliziranih i stigmatiziranih grupa u umjetničke produkcije.

Dunja Bonnaci Skenderović, neovisna konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama, kazala je da je Svjetska zdravstvena organizacija nasilje nad ženama prozvala „epidemijom“ i javnozdravstvenim problemom jer od njega pati trećina ženske populacije u svijetu.

„UN je objavio da je broj femicida najveći u posljednja dva desetljeća“, dodala je Bonnaci Skenderović.

U svojem nezavisnom istraživanju otkrila je da je u Hrvatskoj od 2016. godine zabilježeno 55 slučajeva femicida te da su oni uglavnom namjerni, a počinitelji su najčešće partneri ili članovi obitelji. Dodala je da je u 33 slučajeva žrtva bila ubijena u vlastitom domu te da je najučestaliji motiv ubojice odluka žene da ga napusti. „Vjerujem da će ova kampanja pozitivno utjecati na promjenu mentaliteta u Hrvatskoj“, zaključila je.

EU odlučan u borbi protiv nasilja nad ženama

Hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić, ujedno i član Odbora EP za prava žena i rodnu ravnopravnost, osvrnuo se na problem koji proizlazi iz toga da policijski službenici znaju biti zlostavljači žena.

"Žrtve ne mogu imati povjerenja u sustav koji ih ne štiti, a ponekad i zlostavlja“, naglasio je. Dodao je da je gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček, otvorila sigurnu kuću „Centar za žene Adela“, ali je rekao da to nije problem koji se treba rješavati na lokalnoj, već na nacionalnoj i europskoj razini.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'

„Mnoge članice se protive uvrštavanju silovanja u Direktivu, što mi je nepojmljivo kao građanki Europske unije“, rekla je Frances Fitzgerald, irska eurozastupnica i suizvjestiteljica EP-a za Direktivu o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, ali je dodala da joj je drago što hrvatska vlada pristaje na uključivanje silovanja u novi europski zakon jer se time jamči jednaka razina zaštite od najtežih zločina unutar granica EU-a.

Voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Andrea Čović Vidović, rekla je da je Europska unija ovogodišnjom ratifikacijom Istanbulske konvencije „poslala snažan signal da je odlučna spriječiti, osuditi i boriti se protiv svakog oblika nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama“.