SVAKODNEVNI POZIVI UPOMOĆ

Kajtazi: Ministrica Opačić ne razumije Rome

14.11.2014 u 11:24

Bionic
Reading

Veljko Kajtazi, nezavisni saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina, kritizirao je izjavu ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, koja je u četvrtak rekla da se problem gladi u najvećem dijelu odnosi na djecu romske populacije i osobe bez državljanstva kojima se ne može isplatiti socijalna pomoć. Zbog gorućih problema romske zajednice, Kajtazi je u više navrata bezuspješno tražio sastanak s Milankom Opačić

Kajtazi smatra da izjava Milanke Opačić dovoljno govori o tome da je bio u pravu kad je na sjednici Sabora, govoreći o smanjivanju prava na socijalnu pomoć, rekao da će ona najviše pogoditi romsku nacionalnu manjinu.

'Sada možete samo pomisliti kako je meni, kao saborskom zastupniku 12 nacionalnih manjina među kojima su Romi, kada svaki dan primam na desetke poziva upomoć. Ne samo zbog gladi, nego i zbog struje, vode, medicinske pomoći. Pa ti ljudi su dovedeni na ivicu egzistencije, nemaju krova nad glavom, mnogima su poplave uništile i ono malo namještaja i tehnike koju su posjedovali. Mnogi od njih traže izlaz napuštajući Hrvatsku u potrazi za životnim prostorom koji će im pružiti barem malo dostojanstva i barem malu priliku za boljim životom i nekakvom egzistencijom', navodi Kajtazi u očitovanju objavljenom na njegovoj web-stranici

Izjava prve potpredsjednice Vlade i ministrice Socijalne politike i mladih, uz to i predsjednice Povjerenstva za praćenje nacionalne strategije za Rome u krajnjem slučaju su neprimjerene i pokazuju koliko malo pažnje se posvećuje najugroženijoj i socijalno najosjetljivijoj manjini, poručio je Kajtazi.

Nije mu poznato koje to udruge provode projekte za borbu protiv siromaštva, kako spominje ministrica Opačić, ali mu je jasno da 'netko tko nije državljanin ove naše domovine, ne može niti ostvarivati prava koja ona nudi'.

'Znam samo da je i ono malo poduzeća koja su razvijena na osnovu volje i želje pojedinaca iz redova romske populacije da legalno rade i stvaraju dohodak za svoje obitelji su pred zatvaranjem. Znam da skoro cijele godine nastojimo pomoći u traženju zaposlenja barem nekolicine mladih Roma koji su završili više i visoke škole kako bi smo pokazali da se školovanje i obrazovanje isplati. Znam da neki pomoćnici u školskoj nastavi za romsku djecu jedva pokrivaju svoje primarne potrebe jer su im naknade tako malene da nisu dostatne niti za plaćanje prijevoza za dolazak na posao', upozorava Kajtazi.

Kao zamjenik predsjednice Povjerenstva za praćenje nacionalne strategije za Rome, višekratno je tražio sastanak s ministricom Opačić kako bi zajedno pokušali pronaći rješenja za goruće probleme romske zajednice, ali bez većeg uspjeha.

'Situacija u cijeloj zemlji je teška, a posebice se posljedice takvog stanja osjećaju u romskoj populaciji koju tradicionalno karakteriziraju visoka stopa siromaštva, neobrazovanosti i niska stopa socijalne uključenosti. Samo zajedničkim naporima cijeloga društva, samo podizanjem standarda cijeloga društva, možemo krenuti naprijed i možemo očekivati da se situacija, ne samo za romsku populaciju popravi i da napokon krenemo dalje', naveo je Kajtazi, dodajući da ministričina izjava nije primjerena imajući u vidu resor sa kojim se bavi, te izražavajući nadu u poboljšanje suradnje svih aktera uključenih u romsku problematiku u svrhu poboljšavanja statusa te zajednice i njihovih životnih uvjeta.

Kajtazi u Hrvatskom saboru zastupa 12 manjina: austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, ukrajinsku, tursku, vlašku i židovsku.