PRIJETNJA BIVŠEG UREDNIKA NA HRT-U

'Kad se promijeni vlast, u maniri '47. i '48. rasturit ćemo crvene'

18.04.2013 u 10:45

Bionic
Reading

Etičko povjerenstvo Hrvatske radiotelevizije razmatra prijavu koju je protiv Dražena Miočića, bivšeg urednika Informativnog programa HRT-a, podnio novinar i urednik Hrvoje Zovko zbog prijetnji i uvreda na njegov račun, ali i na račun još nekih kolega s javne televizije: Sanje Mikleušević Pavić, Jagode Bastalić i Gordane Škaljac Narančić te Zorana Šprajca, otkriva Index.hr

Povod Miočićeva ispada, stoji u Zovkovoj prijavi, bio je dokumentarni film o generalu Anti Gotovini, na kojem Zovko radi od listopada 2012. godine.

Miočić je Zovka, stoji u prijavi o kojoj odlučuje Etičko povjerenstvo, navodi Index, optužio da se dokumentarac o Gotovini radi na zahtjev politike, a s ciljem da se generala prikaže kao kriminalca i ratnog zločinca.

'Miočić je zaključio da iza svega stoje politički krugovi za čiji smo račun takvu ideju trebali realizirati tadašnja v.d. urednica Informativnog programa Sanja Mikleušević Pavić i ja kao novinar, ali nam se u naumu ispriječila haška oslobađajuća presuda s kojom, kako kaže, 'nismo bili sretni'. Nastavio je kako je netko valjda njemu poznat nazvao kolegicu Mikleušević Pavić prije presude pa je ona, jer joj je poručeno da se ne igra oko toga, 'zaustavila realizaciju filma'. Ovdje napominjem kako je riječ o vrlo zloćudnoj manipulaciji i lažima koje ocjenjujem ne samo opasnima i nedopustivima, već i klevetničkima ne samo po mene, već i kolegicu Mikleušević Pavić', stoji u Zovkovoj prijavi.

Međutim Miočićevo vrijeđanje, navodi se u Zovkovoj prijavi, nije stalo samo na tome. 'Nakon toga počeo je s prijetnjama kako će kada se promijeni vlast, citiram: 'u maniri '47. i '48. rasturiti crvene' i 'potjerati ih s televizije'. I ne samo njih, nego njihove 'prijatelje i jatake'. Kako su mu neki novinari i urednici, čini se, posebna prijetnja, i s njima će se 'obračunati', poimenično je uz etikete koje također ulaze u sferu ozbiljnih kleveta, prijetnji i uvreda nabrajao - Sanju Mikleušević Pavić, Jagodu Bastalić, Zorana Šprajca i Gordanu Škaljac Narančić', stoji u Zovkovoj prijavi.

'Finale njegova ispada bilo je skandalozno i sramotno prebrojavanje krvnih zrnaca pojedinim kolegama 'Srbima' u programu, ali i jednom državnom dužnosniku, jer mu je uz ostale objede na njegov račun, supruga, po izjavi kolege Miočića, krive nacionalnosti.'

Zovkovu prijavu Miočić je nazvao neistinitom, ali na sjednici Etičkog povjerenstva, koje se sastalo u srijedu ujutro, Miočić i novinar Vedran Kukavica, koji je prema Zovkovim tvrdnjama svjedočio ispadu, nisu se pojavili. Zovko je pred Povjerenstvom potvrdio da stoji iza svega napisanog i proširio svoju izjavu.

Zovko je u usmenom obraćanju Etičkom povjerenstvu obrazložio da je 'državni dužnosnik' kojeg je Miočić spominjao ministar branitelja Predrag Matić Fred. Zovko tvrdi da je Miočić 'spominjao' Matiću 'srpsku i vukovarsku majku i njegov miješani brak' te da je suprugu ministra branitelja nazvao 'četnikušom'.

Dorotea Lazanin Jelenc, glasnogovornica HRT-a, rekla je da se 'ne može službeno očitovati o sadržaju prijave sve dok Etičko povjerenstvo ne donese svoju odluku. Slučajeve koji su pred Etičkim povjerenstvom može komentirati samo predsjednik Povjerenstva, i to nakon što odluka bude donesena, poručuju s HRT-a.

 
Tportal s HRT-a neslužbeno doznaje da je vrlo lako moguće da prijava u potpunosti bude odbačena s obzirom da su suprotno prisavskim pravilima sudionici progovorili o tome u javnosti.