IZBOR MENADŽERA GODINE

Josipović: Treba nam kultura uspjeha, a ne crnila

28.11.2014 u 22:57

Bionic
Reading

Gospodarstvu valja otvoriti širi prostor, uz više gospodarskih sloboda, rekao je u petak navečervečeras predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović na dodjeli nagrada 'Menadžer godine' Hrvatskog udruženja menadžera CROMA (HUM-CROMA).

Upravo u tom smjeru idu promjene Ustava koje predlažem, rekao je Josipović.

'Oni koji žele više, trebaju prostor, razumijevanje i bolju infrastrukturu', drži predsjednik Republike te ujedno poziva na afirmaciju 'kulture uspjeha', nasuprot 'kulturi crnila' koja po njegovu mišljenju gospodari javnim prostorom.

'Ima dobrih i uspješnih, a država i javna administracija trebaju im otvarati, a ne zatvarati vrata', kaže Josipović.

Predsjednik Udruženja Vladimir Ferdelji vrlo je kritički okarakterizirao sadašnju Vladu kao onu koja 'povećava porezno opterećenje, rasprodaje narodnu imovinu i zadužuju se' uz zadržavanje nepotizma i politokracije.

Sve to po njegovu mišljenju odmaže uspostavi pozitivne poslovne klime poput one u Međimurju, koje je, kao regija uspješna u privlačenju ulaganja, bila lajtmotiv večerašnje svečanosti dodjele nagrada najboljim menadžerima.

Sreća da u takvim nepovoljnim uvjetima još uvijek ima 'zdravog gospodarskog tkiva' i 'industrijskih kapetana' koji, kaže Ferdelji, unatoč nepovoljnom okružju uspješno brode i ostvaruju izvrsne rezultate.

Među njima je 14 laureata ovogodišnje nagrade 'Menadžer godine'.

Ona za najboljeg menadžera u velikim poduzećima pripala je predsjedniku Uprave mesne industrije PIK Vrbovec Mati Štetiću.

Nagradu za životno djelo dobili su pionir razvoja suvremene hrvatske marikulture Želimir Filić, umirovljenik rovinjskog Cromarisa, i osnivač i predsjednik Nadzornog odbora grupe Marina Punat Dragutin Žic.

Ovogodišnji menadžeri godine u srednjim poduzećima su direktor tvrtke Promming iz Čakovca Mihalj Novinščak i predsjednik Uprave tvrtke Metis iz Kukuljanova Jerry Pajić.

Najbolji menadžeri u malim poduzećima su Dragutin Babić, suosnivač i prokurist tvrtke Euromodul iz Viškova te Franjo Sobočan, osnivač i direktor tvrtke Sobočan-interijeri iz Murskog Središća.

HUM-CROMA tradicionalno odabire i najbolje hrvatske mlade menadžere, a u toj su kategoriji za 2014. godinu odabrani predsjednik tvrtke Spider grupa iz Pitomače Denis Nemčević te prokurist krapinske tvrtke M.I.Hršak Matija Hršak.

Menadžer godine u kategoriji javnih poduzeća je Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Janafa, a u kategoriji poduzeća u inozemnom vlasništvu Saša Muminović, član Uprave tvrtke AquafilCRO iz Oroslavlja.

Ovogodišnji poduzetnik godine prema odabiru HUM-CROMA-e je Ivan Topčić, predsjednik Uprave tvrtke Tim Kabel iz Zagreba.

Najbolji projekt menadžeri su pak Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pule i Branko Kovačić, generalni direktor tvrtke Aquapark Poreč.

Menadžeri i poduzetnici godine biraju se od 1992. i dosad je tu nagradu primilo 193 menadžera i poduzetnika, a uz ovogodišnjih 14 laureata njih 207.