ZADOVOLJNI PREDSJEDNIK

Josipović na Facebooku komentirao sjednicu VNS-a

01.06.2011 u 10:18

Bionic
Reading

Povodom jučerašnjeg iscrpljujućeg sastanka na Pantovčaku, gdje je državni vrh na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost raspravljao trebaju li se institucije uopće baviti optužbama na račun policije i njezinih dužnosnika, odnosno ravnatelja policije Olivera Grbića, budući da optužbe dolaze od ljudi osumnjičenih za kaznena djela, predsjednik Ivo Josipović može biti zadovoljan jer je zaključeno da će se istražiti sumnje da je policija zlorabila svoj položaj

Da je predsjednik zadovoljan svojim postignućem, može se zaključiti i na temelju njegovih bilješki na njegovoj fan stranici na Facebooku.

'Pravednost traži da se svi podaci o mogućim zlouporabama državnog represivnog aparata provjere s najvećom mogućom pozornošću. Drago mi je da je Vijeće za nacionalnu sigurnost ipak prihvatilo da se traži od svih državnih tijela da provjere je li zaista bilo planova da se lažnim kaznenim prijavama napadnu politički neistomišljenici', objavio je predsjednik države.

Prema medijskim napisima koji se pozivaju na izvore bliske osobama koje su sudjelovale na sjednici VNS-a, sastanak je bio napet, budući da su Josipović i premijerka Jadranka Kosor slučaju Grbić pristupili s potpuno oprečnih pozicija. Josipović je smatrao da optužbe bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, koji je prozvao Grbića da je sugerirao HDZ-ovcima da pišu anonimne prijave protiv oporbenih političara, treba istražiti jer otvaraju sumnju u zlouporabu policijskog aparata. S druge strane, Kosor i svi Vladini dužnosnici koji su sudjelovali na sjednici (ministri Tomislav Karamarko, Dražen Bošnjaković, Davor Božinović i Gordan Jandroković) štitili su rad policije, ističući da su Polančecove optužbe udar na institucije kako bi se zaustavila borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Procjenjuje se da će provjere Polančecovih navoda trajati mjesecima, a istragu će morati provesti nadležne institucije MUP, Državno odvjetništvo i obavještajna zajednica.

Valja istaknuti da je Polančecove optužbe na račun Olivera Grbića i HDZ-a nakon sjednice VNS-a tportalu potvrdio bivši premijer Ivo Sanader preko svog odvjetnika Gorana Suića.