UZDAJ SE U SE I U SVOG PREDSJEDNIKA

'Josipović je čovjek od zakona, on će nam pomoći'

26.08.2013 u 13:43

Bionic
Reading

Predstavnici poljoprivrednih udruga pokušat će u podne kod predsjednika RH Ive Josipovića lobirati za svoje ciljeve. Očekuju puno razumijevanje od njega jer je, kažu, Josipović čovjek kojem su pravo i pravda na prvom mjestu

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić kaže da će upoznati predsjednika s pravim stanjem, s obzirom na to da nisu zadovoljni time kako se njihovi zahtjevi tretiraju u medijima. Pantovčak je, kaže nam, bio logična postaja jer su već razgovarali s ministrom financija i ministrom poljoprivrede. Jedina stepenica koja je preskočena je predsjednik Vlade, a on na njihove pisane zahtjeve još nije odgovorio.

'Želimo iskoristi sve mogućnosti, a ako ne bude rješenja, slijedi pravna bitka na domaćem i europskom terenu', kaže Brlošić i dodaje da ipak očekuje i susret s Milanovićem. Zvonko Pipić, predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije, kaže da je predsjednik države, jer je pravnik, osoba koja im sada može najviše pomoći s obzirom na to da je bitka blokadom prometnica iza njih, a pravna bitka pred njima.


Pipić uopće ne dvoji u to je li Josipović voljan otvarati frontu s Vladom i ulaziti u sukob oko poljoprivrednih poticaja. 'To je njegov teritorij, a on nam je i do sada pomagao', kaže Pipić i dodaje kako je Josipović uvijek na strani zakona.

A izvan zakona su, smatraju, isplata, tj. neisplata poticaja. Država je dužna isplatiti još 37 posto poticaja, tj. 700 milijuna kuna. To i nije toliko sporno, koliko podatak koji pobunjeni poljoprivrednici iznose. Tvrde da imaju indicije da isplate nisu vršene po zakonu i da se pogodovalo krupnom kapitalu, tj. da se 'velikima' isplatilo 100 posto poticaja.