ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU

Još ima šansi za opstanak Soroseva sveučilišta u Budimpešti, ali...

13.04.2017 u 20:53

Bionic
Reading

Mađarske vlasti priopćile su u srijedu navečer kako postoji način da sa Srednjoeuropsko sveučilište (CEU), koje je osnovao milijarder i filantrop George Soros, nastavi s radom

Mađarski tajnik za visoko obrazovanje Laszlo Palkovics izjavio je za tamošnje medije kako bi sveučilište moglo nastaviti s izdavanjem diploma ako produlji ugovor o licenciji sa sestrinskom školom u Mađarskoj, prenosi Reuters.     

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans je izjavio ranije kako Europska unija pokreće istragu o mađarskom Zakonu o visokom obrazovanju, a za koji mnogi u Europi smatraju kako je usmjeren protiv Soroseva Srednjoeuropskog sveučilišta.

Timmermans je naveo kako će se istragom ispitati hoće li novi zakon imati bilo kakve negativne utjecaje na principe Europske unije koji se odnose na slobodan protok robe, usluga, novca i ljudi. Pritom je naglasio kako će istraga biti završena 'što je prije moguće' te kako če Europska komisija 'razmotriti koje korake treba poduzeti do kraja travnja'.

Podsjetimo, mađarski predsjednik Janos Ader potpisao je u ponedjeljak prijedlog zakona koji bi mogao zatvoriti Srednjoeuropsko sveučilište, unatoč prosvjedima u Mađarskoj i šire.

Ader je ocijenio kako se izmjenom zakona o visokom obrazovanju 'ne krši sloboda učena i predavanja zajamčena mađarskim Ustavom'.

Središte Budimpešte bilo je zakrčeno prosvjednicima Izvor: Društvene mreže / Autor: RT

U nedjelju je zbog Aderove najave o potpisivanju više tisuća ljudi prosvjedovalo u Budimpešti pozivajući predsjednika da ne potpiše sporni zakon te da uloži veto na novi zakon.

U novom zakonu se izričito ne spominje CEU, ali sveučilište koje je registrirano u SAD sebe vidi kao 'glavnu metu' novog zakona. Prema novim pravilima koja su prošlog tjedna usvojili parlamentarni zastupnici, zabranjuje se institucijama čije je sjedište izvan EU da izdavaju diplome bez dogovora s vladom.

Tijekom prosvjeda došlo je do okršaja studenata i policije Izvor: Društvene mreže / Autor: Ruptly TV

Od njih se, također, zahtijeva otvaranje kampusa i fakulteta u svojoj matičnoj zemlji, što su uvjeti koje CEU ne ispunjava.

Zakonu se protive brojni akademici u Mađarskoj i inozemstvu, kao i Washington te Bruxelles.

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je ranije Srednjoeuropsko sveučilište za izdavanje lažnih diploma i kršenje mađarskih zakona što ova visokoškolska ustanova negira.

.