ZAPAD SRETAN, NACIONALISTI BAŠ I NE

Jesu li se Makedonci i Bugari nakon 25 godina natezanja napokon pomirili?

02.08.2017 u 13:30

Bionic
Reading

Uoči makedonskog Dana Republike kojim se obilježavaju dva velika događaja u uspostavi makedonske državnosti – Ilindenski ustanak i prvo zasjedanje Antifašističkog Sobranja narodnog oslobođenja Makedonije, premijeri Makedonije i Bugarske Zoran Zaev i Bojko Borisov potpisali dogovor o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i suradnji dvaju zemalja

Dogovorom kojeg su potpisali makedonski premijer Zoran Zaev i njegov bugarski kolega Bojko Borisov ove dvije susjedne zemlje pokazuju spremnost u rješavanju dugogodišnjih problema, a samim time doprinose povećanju političke stabilnosti regije, ističu agencije.

Do potpisivanja dogovora došlo je uoči makedonskog Dana Republike, kojim se ta zemlja prisjeća dva velika događaja u uspostavi makedonske državnosti – Ilindenskog ustanka protiv otomanske vlasti te prvo zasjedanje Antifašističkog Sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) kojim su postavljeni temelji suvremene makedonske države.

Zaev i Borisov su potpisali dokument u kojem stoji kako će Bugarska svojim iskustvom pomoći Makedoniji na putu prema Europskoj uniji te da nijedna strana neće pokazivati teritorijalne pretenzije, niti poduzimati akcije neprijateljskog karaktera, a obavezuju se i štititi prava svojih državljana na teritoriju druge države u skladu s međunarodnim pravom.

Pored toga, Skoplje i Sofija planiraju i osnivanje zajedničkog povjerenstva za povijesna i obrazovna pitanja, te zajedničko obilježavanje i proslava povijesnih događaja i osoba. Ova stavka osobito nervira VMRO-DPMNE, donedavnu vladajuću a danas oporbenu stranku u Makedoniji koja se predstavlja nasljednicom povijesnog VMRO-a, koja tvrdi da u konstatiranju zajedničke povijesti leži kukavičje jaje kojim će Bugarska ucjenjivati Makedoniju u pristupu eurointegracijana.

Povodom Dana Republike, proslava Ilindena, koji je ujedno i veliki vjerski praznik u Makedoniji, bit će obilježena brojnim manifestacijama, pa će tako bugarski premijer položiti cvijeće na grob revolucionara Goce Delčeva kojeg obje države podjednako slave kao nacionalnog heroja, a koji se nalazi u dvorištu Crkve Svetog Spasa u Skoplju.

U sklopu manifestacija kojima se obilježava makedonska državnost, makedonski predsjednik Đorđe Ivanov položit će vijence pred spomenicima ASNOM-a i Nikole Kareva, makedonskog revolucionara i čelnika Tajne makedonsko-odrinske revolucionarne organizacije iz koje je kasnije nastao VMRO.

Zaev i Borisov prilikom potpisivanja dogovora Izvor: Pixsell / Autor: Maja Zlatevska

Ove, pak, godine kao i proteklih neće biti svečanog obilježavanja u Prohoru Pčinjskom, mjestu na kojem je dogovoreno osnivanje Republike Makedonije, budući da Srpska pravoslavna crkva nije odobrila tu proslavu u tamošnjem manastiru koji se nalazi na jugu Srbije u blizini ranice s Makedonijom.

Središnje obilježavanje Dana Republike bit će održano na Mečkinom kamenu u Kruševu, gdje je planirano obraćanje predsjednika Sobranja Talata Džaferija.

Valja podsjetiti kako je Ilindenskim ustankom iz 1903. godine, kojeg je pokrenula tadašnja Unutarnja makedonska revolucionarna organizacija (VMRO), stvorena Kruševska republika koja je potrajala samo deset dana te su je u krvi ugušile otomanske vlasti.

Na zasjedanju ASNOM-a 1994. godine u manastiru Prohor Pčinjski, stvoreni su temelji makedonske republike koja je ušla u sastav tadašnje jugoslavenske zajednice. Odredbama ASNOM-a i kasnijim izmjenama ustava Jugoslavije stvoreni su temelji makedonske neovisnosti i samostalnosti početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.