najsiromašnija članica

Bugarski predsjednik raspisao prijevremene izbore za parlament 9. lipnja

09.04.2024 u 10:15

Bionic
Reading

Bugarski predsjednik Rumen Radev u utorak je imenovao privremenu vladu predvođenu Dmitrom Glavčevom te odredio 9. lipnja kao datum prijevremenih izbora, objavio je u priopćenju predsjednikov ured

Parlamentarni izbori će se odvijati u isto vrijeme kao i izbori za bugarske članove Europskog parlamenta, dodaje se.

"Moramo biti jamac stabilnosti, ne smijemo dozvoliti da naša zemlja bude u ustavnoj krizi, da bude talac stranačkih ambicija i želja", rekao je Glavčev na svečanosti primopredaje vlasti.

Šezdesetgodišnji Glavčev je ranije bio čelnik revizorske komore.

Bugarska, najsiromašnija članica Unije i jedna od njenih najkorumpiranijih država, suočava se s političkom nestabilnošću od protuvladinih prosvjeda 2020.

Do izbora u travnju 2023., zemljom je upravljao niz privremenih vlada koje je imenovao Radev zbog nepostojanja stabilne koalicije.

Ministrici vanjskih poslova Mariji Gabriel ranije ovog mjeseca nije pošlo za rukom formirati vladu nakon što je premijer Nikolaj Denkov iz stranke PP podnio ostavku 5. ožujka.

Denkov je odstupio kako bi dozvolio stranci GERB da devet mjeseci predvodi vladu, kao što je bilo dogovoreno nakon prošlogodišnjih izbora. Također, odbio je poziv predsjednika Radeva da pokuša formirati vladu.

Na izborima prošlog travnja, GERB je osvojio najviše glasova, odnosno 69 mandata u parlamentu s 240 mjesta. Blok predvođen PP-om osvojio je 64 mjesta. Prema ustavu, bugarski parlament se ne mora raspustiti uoči prijevremenih izbora.