BIVŠA VUČIĆEVA PROTIVNICA

Nova veleposlanica Srbije u Zagrebu Jelena Milić predala vjerodajnice Milanoviću, Twitter je okrutan: Tko je leopardica?

08.11.2022 u 09:51

Bionic
Reading

Osam mjeseci nakon imenovanja, Jelena Milić, dugogodišnja aktivistica civilnog društva i donedavna direktorica Centra za euroatlantske studije (CEAS), predala je u ponedjeljak na Pantovčaku vjerodajnice hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću

Jelena Milić rođena je 1965. godine, diplomirala je inženjerski menadžment, a od devedesetih godina prošlog stoljeća angažirana je u brojnim projektima i programima nevladinog sektora.

Od travnja 1997. do veljače 1999. radila je na projektu povratka izbjeglih Srba u Hrvatsku 'Hoću kući' Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, a prema dostupnim podacima, tijekom njezina angažmana u Knin i okolna sela organizirano je vraćena prva veća skupina izbjeglica i pokrenuti su prvi sudski sporovi pred hrvatskim pravosuđem za povrat imovine.

Kasnih devedesetih aktivno je podržavala rad nenasilnog pokreta Otpor, koji je pridonio padu s vlasti Slobodana Miloševića. Bila je regionalna producentica filma o otporu 'Obaranje diktatora', dijela serijala 'A Force More Powerful' koji je podržao američki Institut za mir i institucije Albert Einstein.

Centar za euroatlantske studije (CEAS) osnovala je 2007. i do njegova zatvaranja 2021. bila mu je izvršna direktorica.

Centar se u tom razdoblju bavio praćenjem i analizom trendova u liberalnim zapadnim demokracijama te zagovarao punopravno i aktivno članstvo Republike Srbije u Europskoj uniji i NATO-u.

Sama Milić je u tom svojstvu dugo bila protivnica politike Aleksandra Vučića, no u posljednje dvije godine vidljivo je njezino približavanje aktualnoj vlasti u Srbiji.

Jelena Milić predaje vjerodajnice Zoranu Milanoviću Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Beljan / Ured predsjednika

Imenovanje Jelene Milić za veleposlanicu Srbije u Zagrebu u ožujku razljutilo je nacionalističku oporbu, s obzirom na to da je smatraju jednim od glavnih zagovornika NATO-ve politike u Srbiji.

Fotografije s predaje vjerodajnica objavio je Ured predsjednika Milanovića, ali i službeni profil na Twitteru veleposlanstva Srbije u Zagrebu, na kojemu se mogu pročitati i brojni komentari na račun modnog izbora nove srpske veleposlanice.

'Bruka', 'Je li ovo moguće?', 'Tko je leopardica?', 'Je li ambasada Srbije u Maksimiru?', neki su od komentara kojima su pretežno srpski tviteraši obilježili imenovanje nove srpske veleposlanice. U svakom slučaju, neće joj biti lako.