MARIO MONTI:

'Jedva čekam riješiti se upravljanja Italijom'

28.03.2013 u 09:33

Bionic
Reading

Talijanski premijer Mario Monti priznao je u srijedu u govoru u zastupničkom domu parlamenta kako 'jedva čeka da se riješi' upravljanja zemljom

'Jedva čekam da se riješim' dužnosti, uzdahnuo je predsjednik vlade podsjetivši da nije tražio to mjesto, nego mu ga je ponudio predsjednik Italije kako bi izvukao zemlju iz krize.

Monti je tu izjavu dao u govoru o pripadnicima mornaričkog pješaštva talijanske vojske kojima se u Indiji sudi za ubojstvo. Ta je afera dan ranije bila povod za ostavku njegova ministra vanjskih poslova.

Monti je ponovio da je odluka vlade da vojnike pošalje u Indiju radi suđenja bila 'bolna ali nužna' i da ga je 'zaprepastila' ostavka Giulia Terzija.

Nakon parlamentarnih izbora u veljači, vođi lijevog centra Pieru Luigiju Bersaniju je povjerena veoma teška zadaća sastavljanja nove vlade budući da u parlamentu nema jasne većine. Bersani će vjerojatno u četvrtak izvijestiti Napolitana o ishodu konzultacija s političkim strankama. Ako ocijeni da Bersani može dobiti povjerenje parlamentaraca, predsjednik će ga imenovati za premijera buduće vlade.

U međuvremenu Monti, čija je koalicija dobila tek desetak posto glasova u svakom domu, obavlja tekuće poslove. Još prije nekoliko mjeseci hvalili su ga do neba što je vratio ugled zemlji i sanirao javne financije, no danas je na meti brojnih kritika, pošto su njegove mjere drakonske štednje gurnule zemlju u recesiju.