analiza bitke

Je li ukrajinska protuofenziva zbilja propala? Evo što kaže general Slavko Barić

20.07.2023 u 17:03

Bionic
Reading

Dugo najavljivana ukrajinska protuofenziva nalazi se u velikim problemima. Napredovanje je daleko od očekivanja. Neki idu toliko daleko i tvrde da je cijela operacija propala. Za analizu posljednjih ukrajinskih operacija zamolili smo umirovljenog generala Slavka Barića

Barić je kazao da su trenutne akcije prije svega pripreme za ofenzivu, a Ukrajinci pripremaju ovu operaciju već duže vrijeme.

'Posljednjih godinu dana priprema se vojska, nabavlja se tehnika i organiziraju postrojbe da bi u danom trenutku krenuli u ofenzivu kako bi napravili proboj i potisnuli Ruse s položaja', kazao nam je Barić.

Pojasnio je da ne postoji mogućnost da ovaj dio ofenzive Ukrajine promatramo na neki uobičajeni način koji se događao u Drugom svjetskom ratu, u kojem je tempo napada u ofenzivama bilo napredovanje od 10 do 20 kilometara, pogotovo prilikom upotrebe oklopnih sredstava, avijacije i ostale tehnike.

Naglasio je da je ova ofenziva u početnom dijelu imala zadaću operativne pripreme i uvođenja glavnine snaga u ofenzivna djelovanja, a to znači da je bilo potrebno provjeriti gdje su slabe točke ruske obrane. Uslijedili bi uvođenje snaga u napad na tim pravcima, kao i pokušaji presijecanja ruske obrane.

'Jasno je da su Rusi imali dovoljno vremena da naprave solidnu obranu. To smo znali i prije jer smo imali i snimke, pogotovo na jugu prema Hersonu, gdje su Rusi napravili tri-četiri crte obrane, kao i na istočnom dijelu fronta, koji je najosjetljiviji, gdje su napravili najmanje dvije. Isto tako su posijali enormnu količinu protuoklopnih i protupješačkih mina i drugih prepreka i to je nešto što je ukazivalo da će pitanje ofenzive i napadnih djelovanja biti dugotrajno', analizira nam stanje umirovljeni general.

Naglasak je, navodi, na manjim pomjeranjima snaga upotrebom dalekometnog preciznog topništva i raketnih sustava te oklopnih sredstava jer, nažalost, Ukrajinci nemaju zračne snage da bi pomoću njih činili prolaze u tim preprekama.

  • +14
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Jasno je da ta ofenziva mora trajati i u biti nema velikih uspjeha. Određenih pomjeranja ima jer se govori o 200-tinjak četvornih kilometara koje su Ukrajinci oslobodili', dodao je.

Međutim, objašnjava naš sugovornik, Ukrajinci moraju održati ovaj tempo napada i očekivati da će Rusi naposlijetku popustiti jer se ipak radi o izuzetno dugoj crti obrane - od oko 800 kilometara - i ne mogu braniti jednako sve pravce, ali ne može ih se ni jednako napadati.

Sada je sve na procjenama Ukrajinaca. Dakle Ukrajina ne smije popustiti u samom tempu napada, što znači da neprekidna opskrba streljivom, topničkim i raketnim sustavima, kao i protuoklopnim sustavima, mora biti jednaka, ako ne i veća nego što je bila u samom početku. No problem je u tome što Europa i Sjedinjene Američke Države (SAD) nemaju dovoljno tih sredstava za isporuku, a sama proizvodnja nije u onolikom obimu u kojem je to bilo očekivano.

'U krajnjem slučaju vezao bih tempo napada i rezultate ofenzive sa sredstvima koja Ukrajincima isporučuju zapadne zemlje', naglašava stručnjak.

Naš sugovornik smatra da oklopne brigade, opremljene američkim Abramsima ili Challengerima iz Velike Britanije i njemačkim Leopardima, očito nisu u najboljoj mjeri iskorištene ili, bolje rečeno, nije provedena najbolja obuka, kao i usklađenost sa zemaljskim snagama, zbog čega se javljaju problemi. Posebno se to odnosi, kaže, na gubitke koje trpe Ukrajinci kada su u pitanju Bradleyi ili Leopardi, koji su izuzetno dobra oklopna sredstva, ali tu je pitanje njihove operativne upotrebe. Ta sredstva se, nastavlja, uvijek koriste uz pješaštvo i topništvo, uz dalekometnu raketnu podršku, ali i zračne snage, od helikopterskih do avijacije - ona daju podršku i tek onda može se razgovarati o većem tempu prodora.

Ukrajinci imaju vremena još ovaj mjesec do kraja te cijeli kolovoz i rujan za daljnje pokušaje pritiska i napada. Nakon toga više neće biti uvjeta za to jer stižu kiše i lošije vrijeme pretvarajući teren u blato.

Sada su sva očekivanja usmjerena na SAD i Europu i hoće li moći proizvesti dovoljno sredstava - topova, tenkova, topničkih i raketnih sustava, protuoklopnih i sustava PZO te sustava za obranu od napada dronovima i dalekometnim topništvom, odnosno raketnim sustavima. Također je potrebno, mišljenja je Barić, napraviti detaljne procjene i pojačati tempo naoružavanja, opremanja i zaštite ukrajinskih snaga.

'Izuzetno je teška situacija, prije svega za Ukrajince koji su primorani napraviti prodore da bi mogli računati na podršku Zapada. Teška je situacija i za Ruse jer moraju jačati svoje prednje crte obrane i ne dozvoliti Ukrajincima duboke prodore. Međutim sve ovo što se događa u pozadini prve crte obrane Rusa, napad na most i bombardiranje pozadinskih baza, šteti efikasnosti ruske obrane, posebno kad tome dodamo događanja na unutarpolitičkom planu', kaže Barić.

  • +39
Rat u Ukrajini - ukrajinska vojska oslobodila je nekoliko sela Izvor: Profimedia / Autor: Aleksandr Gusev / Zuma Press

Stručnjak smatra da je ipak došlo do određenih uspjeha i u tom smislu Ukrajinci moraju biti i dalje uporni i napadati na širim pravcima obrane te čekati pogodne trenutke u kojima mogu uvesti glavni dio snaga te eksploatirati početne uspjehe.

'Sada se pokazuje koliko su široki pojasevi miniranih prostora, koje su Rusi postavili novim sredstvima za sijanje mina, i koliko su dobro utvrđeni armirano-betonski zaštitni pojasevi, a u tom smislu to je školski primjer kako se radi vrlo značajna obrana, s time da će Ukrajincima biti sve teže i teže, posebno jer nemaju avijaciju koja bi otvarala ta minska polja, nego taj posao moraju odrađivati topništvom, raketnim sustavima i inženjerijom, a to zna biti vrlo teško i vrlo pogubno', zaključio je umirovljeni general Barić.