NEMIRI U UKRAJINI

Janukovič za kompromis, Azarov oštro na prosvjednike

23.01.2014 u 18:28

  • +9

Ukrajina vrije

Izvor: Reuters / Autor: David Mdzinarishvili

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u četvrtak je zakazao izvanrednu sjednicu parlamenta ne bi li se završila politička kriza koja prerasta u nasilne prosvjede pa promatrači zaključuju kako je možda spreman za kompromis s oporbom

Istovremeno je Janukovičev premijer Mikola Azarov prosvjednike optužio da žele državni udar i odbacio mogućnost održavanja prijevremenih predsjedničkih izbora.

Janukovič će se sastati s oporbenim čelnicima, među kojima je i bivši boskaški prvak Vitalij Kličko, pa su prosvjednici u glavnome gradu pristali na primirje s policijom do 20 sati (19 po srednjoeuropskom vremenu).


Na internetskoj stranici parlamenta piše kako će se izvanredno zasjedanje Vrhovne Rade održati u utorak.

Azarov je u Davosu u Švicarskoj, na Svjetskom ekonomskom forumu i odande upozorava na mogući državni udar. 'Svi koji su za ovaj udar trebali bi jasno reći: 'Da, mi smo za svrgavanje legitimih ukrajinskih vlasti', a ne skrivati se iza mirnih prosvjednika'.

'Riječ je o pravom pokušaju državnog udara', prenijela je ruska agencija Interfax njegove riječi. Prosvjedi protiv Janukoviča počeli su u studenome kad je iznenada odlučio nepotpisati ugovor s Europskom unijom nego se okrenuti Rusiji.