SPORTAŠICA U FOTELJI

Janici treba dati šansu, bez obzira što nema škole

26.04.2016 u 16:22

Bionic
Reading

Janica Kostelić, proslavljena skijašica i najuspješnija hrvatska sportašica svih vremena, uskoro će postati pomoćnica ministra za sport. Posao je to koji su prije nje s manje ili više uspjeha u različitim vremenima radili ili još uvijek rade također proslavljeni sportaši - Mirko Novosel, Andro Knego, Petar Skansi i Tomislav Paškvalin

Dražen Lalić, sociolog, smatra kako je u redu to da se, kako kažu Dalmatinci, 'dite da materi'.

'Velika je simbolična važnost to što ona postaje čelna osoba sporta, ali tek treba vidjeti kakve su njene upravljačke vještine i znanja. Imali smo i ranije na toj poziciji istaknute bivše sportaše, primjerice njezinog prethodnika, vaterpolista, pravnika Tomislava Paškvalina, osvajača dvije zlatne medalje, koji je bio na istaknutim javnim dužnostima', kazao je za tportal Lalić.

Napominje da tek treba vidjeti kako će se Janica snaći i hoće li se pokazati kao dobra upravljačica.

'Sport je izuzetno važan segment našeg života, a mi smo sportska nacija kojoj trebaju meritorni upravljači jer problemi u sportu su veliki i pitanje je koliko je ona upoznata sa svim tim', kazao je Lalić, izrazivši bojazan da sport ponovo ne bude korišten svrhu političke promidžbe HDZ-a

'Previše se HDZ prema sportu odnosio kao prema objektu političke instrumentalizacije, a premalo je tu bilo racionalne politike razvoja sporta. Stoga ne bi bila korisna situacija u kojoj HDZ kaže - 'evo, imamo Janicu za pomoćnicu i što hoćete više od nas?'', odnosno da veliki problemi sporta, primjerice katastrofalno stanje u nogometu, ostanu neriješeni. Zbog svega toga treba biti oprezan vezano za buduće učinke imenovanja Janice Kostelić', napomeno je Lalić.

Petar Skansi, bivši košarkaš, bio je pomoćnik ministra za sport u dijelu mandata prošle Vlade. Smatra da je Janica dobar izbor i da je dobro da se pitanje pomoćnika konačno razriješilo.

'Bio sam osobno jako razočaran proteklih pet, šest mjeseci jer kulturnjaci su se digli na noge nezadovoljni izborom resornog ministra, a s druge strane sportaši cijeli ovaj period nemaju svog čovjeka i nitko se ne buni, samo šute. Tu je manjak inicijative. Osoba kao što je Janica sa svojom osobnošću, ako bude htjela raditi, može napraviti puno', kazao je Skansi za tportal.

Mišljenja je da Janici manjak upravljačkog iskustva i činjenica da nema fakultetsku izobrazbu neće biti velik problem jer tim od dvadesetak ljudi koje će voditi povezan je sa sportom i ima diplome.

'Međutim nitko od njih nema sportsko iskustvo koje ima ona i to će se lako kompenzirati. Ne očekuje se od nje da poznaje to kako klubovi funkcioniraju. Ona dolazi iz individualnog sporta. Ne može ona imati saznanja o svemu, ali tim koji mora posložiti morat će poznavati materiju. Ona ne mora znati sve, ali mora imati pristup do nadređenih. Netko tko nema povezanost s instancama i tko nema autoritet da priđe ljudima koji donose odluke taj nema šanse išta napraviti. Činjenicom da je Janica prihvatila poziv da bude pomoćnica za sport iskazala je volju da radi taj posao i treba joj dati šansu da pokaže što može', istaknuo je Skansi.

Poput Lalića, smatra da uvijek postoji opasnost da postavljanje vrhunskog sportaša bude alibi za nerješavanje problema, ali dodaje da je tako i u drugim segmentima društva.

'Postavljanje visokoobrazovnog ministra financija s velikim iskustvom nije samo po sebi garancija da će stvari ići naprijed. Ako mu svi oko njega odmažu i nitko ne pomaže, ni on neće napraviti puno. Može on predložiti čudo i imati ideje, ali ako oni koji to trebaju izglasati iz nekog razloga ne podrže, sve pada u vodu', zaključio je Skansi.

Šustar: Ona nudi zajedništvo

Resorni ministar Predrag Šustar kojem će Janica biti pomoćnica za sport kazao je da je ona 'kategorija iznad svih naših rasprava i dnevnih politika. Ona je ta osoba koja nudi zajedništvo i ja sam uvjeren da će je kolege iz Mosta ali i iz opozicije prihvatiti'.



425946 ,422846,424784 ,425972