TVORAC HOLOKAUSTA

Izrael objavio Eichmannovu molbu za pomilovanjem

27.01.2016 u 16:04

Bionic
Reading

Izrael je u srijedu objavio rukom pisanu molbu idejnog tvorca holokausta Adolfa Eichmanna da mu se poštedi život pošto je na suđenju za ratne zločine u Jeruzalemu osuđen na smrt

U pismu ondašnjem predsjedniku Yitzhaku Ben-Zviju, Eichmann je rekao da je bio "samo sredstvo" nacističkih vođa odgovornih za ubojstvo šest milijuna Židova u Drugome svjetskom ratu.

Eichmann je svoju molbu za pomilovanjem pisao plavom kemijskom olovkom dva dana prije vješanja, a objavljeno je u isto vrijeme kad se obilježava Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

Iako je Eichmannova molba bila javnosti poznata od njegova suđenja u Jeruzalemu, pismo je tek nedavno pronađeno kada su se skenirali dokumenti radi digitalnog arhiviranja, objavio je glasnogovornik izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina.

Rivlin želi da dokument bude izložen u izraelskom memorijalnom centru žrtava holokausta Yad Vashemu.

"Pismo nije viđeno u javnosti otkad je spremljeno u predsjedničk arhive", rekao je Rivlinov glasnogovornik.

Eichmann je jedan od idejnih tvoraca nacističkog plana za "konačno rješenje" i nadgledao je organizirane deportacije Židova u logore smrti poput Auschwitza. Nakon rata je pobjegao u Argentinu, ali su ga agenti Mossada pronašli, oteli i prevezli u Izrael. Osuđen je na smrt u svibnju 1962. godine. Molba za pomilovanjem mu je odbijena i obješen je u lipnju iste godine.