EKO UDRUGE PROSVJEDUJU

'Izgradnja hidroelektrane Ombla ugrozit će 15 tisuća stanovnika'

28.02.2012 u 20:22

Bionic
Reading

Na izvoru rijeke Omble u Komolcu danas su predstavnici inicijative "Srđ je naš", udruga Eko-Omblići, Zeleno sunce, Pravo na grad i Zelena akcija održali konferenciju za novinare na kojoj su podržali građane naselja uz rijeku Omblu u borbi protiv izgradnje Hidroelektrane Ombla, po njima štetnog projekta

Predstavnik inicijative 'Srđ je naš' Đuro Capor podsjetio je na predizborno obećanje Kukuriku koalicije te poručio da je vlada dužna ispuniti ono što je obećala i odustati od ovog projekta koji je kazao štetan i vrlo rizičan.

Sudionici su podsjetili da aktualna studija o utjecaju na okoliš Hidroelktrane Ombla potječe iz 1999. godine i napravljena je po tada važećim zakonima a ne bi smjela biti starija od dvije godine.

Jedan od sudionika na današnjoj konferenciji za novinare stanovnik Rijeke Dubrovačke Marin Pavlović kazao je kako će stanovnici ovoga kraja, njih 15 tisuća, biti izravno ugroženi ovim projektom a velika opasnost postoji i ukoliko dubrovačko područje pogodi snažan potres budući da je riječ o trusnom području.

Takav objekt, rečeno je, nisu gradile ni zemlje koje imaju jako gospodarstvo, a neovisna studija koja je rađena prošle godine jasno je upozorila da je riječ o rizičnom i o neisplativom objektu koji može prouzročiti katastrofalne posljedice, poručili su sudionici današnje konferencije za novinare.