GAF JAVNE TELEVIZIJE

Izborno etičko povjerenstvo: HRT nema diskrecijsko pravo odlučiti o sudionicima debata!

05.11.2015 u 17:13

Bionic
Reading

Etičko povjerenstvo za parlamentarne izbore zaključilo je da je neprimjereno javnoj ulozi Hrvatske radiotelevizije da vodeće osobe daju izjave kako imaju diskrecijsko pravo odlučiti tko će sudjelovati u izbornim sučeljavanjima. Podsjetimo, OraH je podnio prigovor Etičkom povjerenstvu DIP-a jer ta parlamentarna stranka nije pozvana na sučeljavanje koje će se održati sutra na HRT-u, a vodstvo HRT-a tvrdilo je da je to njihovo 'diskrecijsko pravo'

U izjavi za tportal, dr. Žarko Puhovski potvrdio je kako je Etičko povjerenstvo za parlamentarne izbore raspravljalo o prigovoru stranke Mirele Holy da je OraH podzastupljen u programu nacionalne javne televizije.

U tom se pogledu Etičko povjerenstvo, kaže Puhovski, izuzelo od odlučivanja jer nema mehanizme kojima bi mjerilo minutažu pojedinih stranaka u programu HRT-a, ali su jasno zaključili kako vodstvo HRT-a nema diskrecijsko pravo odlučivati koga će pozvati na sučeljavanje.

'Etičko povjerenstvo koristi prigodu da, temeljem točke 3. Izbornog etičkog kodeksa o ravnopravnosti i jednakosti u sredstvima javnog priopćavanja, pozove HRT, ali i ostale elektroničke medije s nacionalnom koncesijom, da obavijeste hrvatsku javnost o načinima i kriterijima kojima se uvode u uredničkim odlukama o praćenju izbornih aktivnosti sudionika u izborima, kao i o kriterijima kojima se rukovode prilikom poziva sudionicima u emisije izbornoga sučeljavanja. Povjerenstvo drži da izjave odgovornih osoba HRT-a o uredničkoj procjeni i diskrecijskom pravu odudaraju od temeljne funkcije javnog medija u izbornoj promidžbi', stoji u zaključku Etičkog povjerenstva DIP-a, koje potpisuje predsjednik akademik Zvonko Kusić

Tportal ima i odluku Etičkog povjerenstva koju možete pročitati ovdje

Podsjetimo Saša Runjić branio je odluku HRT-a ovim riječima: 'Sučeljavanje na HRT-u, sukladno izbornim pravilima, podložno je uredničkoj procjeni koja se temelji na istraživanjima o tome tko, bez statističke pogreške, sigurno ulazi u Sabor. To je bila naša urednička procjena i diskrecijsko pravo. Mi kao javni servis ne možemo svakog pozvati na sučeljavanje jer to nije naša dužnost, a bilo bi kršenje naše obaveze'.

Rukovoditeljica Informativnog medijskog servisa HRT-a Lamija Alečković istaknula je kako je odluka o tome tko će biti pozvan na sučeljavanje donesena na temelju saborskih pravila o praćenju izbora, ali i internih televizijskih pravila.

'Odluku o tome tko će biti pozvan na sučeljavanje donijeli smo na temelju uredničke procjene, ali i rezultata istraživanja javnog mnijenja o tome tko ulazi u Sabor', naglasila je Alečković dodajući da će na sučeljavanju biti pet kandidata stranaka odnosno koalicija.

Reakcija HRT-a uslijedila je nakon što je ORaH održao prosvjed pred njegovom zgradom optužujući HTV da je 'glasnik SDP-a i HDZ-a i njihovih satelita'. HRT je na sučeljavanje pozvao samo SDP, HDZ, MOST, HDSSB i IDS.