'za sve izazove'

Izborna obećanja: Plenkovićev fokus na radnicima, umirovljenicima i majkama

17.03.2024 u 13:44

Bionic
Reading

U Zagrebu je danas održan XX. HDZ-ov Opći izvještajni sabor na kojem je bilo više od 1700 ljudi. Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković predstavio je program za nadolazeće izbore i otkrio slogan stranke koji glasi ‘Za sve izazove’

Većinu ljudi zanimalo je što će premijer obećati građanima, a popis obećanja ispao je prilično ambiciozan.

Plenković je poručio da će Hrvatska kroz iduće četiri godine, ako on bude na vlasti, dosegnuti stopu razvijenosti i standarda od 80 posto razine Europske unije.

To će pratiti i činjenica da će Hrvatska prvi puta u povijesti imati investicijski kreditni rejting oznake A, što je oznaka kojom se obilježavaju najstabilnije države svijeta i što im uvelike pomaže pri privlačenju stranih investicija i jeftinijem zaduživanju.

Prosječna mjesečna neto plaća u dodatne četiri godine njegova mandata trebala bi porasti od 1600 eura, dok će se minimalna bruto plaća podići na 1250 eura.

Po pitanju demografije, svako dijete će morati imati osigurano mjesto u vrtiću, a zanimljivost je da će majke za svako rođeno dijete dobivati godinu dana mirovinskog staža, uz što će se svakoj majci za svako novorođeno dijete smanjiti dob za umirovljenje za godinu dana.

  • +66
Tko je sve bio na HDZ-ovom skupu? Izvor: Cropix/Pixsell / Autor: Goran Mehkek

Umirovljenici se mogu nadati da će do 2028. prosječna mirovina narasti za 25 posto.

Od strateških ciljeva, Plenković je obećao udvostručenje kapaciteta LNG terminala što će nam osigurati poziciju najvažnijeg regionalnog energetskog čvorišta, dok bi bruto dodana vrijednost poljoprivrede trebala biti povećana na više od dvije milijarde eura.

'Želimo da naša Hrvatska bude uspješna, da ima naprednu znanost, konkurentno gospodarstvo, da bude digitalizirana, želimo i vitalnu Hrvatsku s kvalitetnijim životom za sve, želimo demografsku obnovu, želimo i nastaviti politiku ravnomjernog razvoja i želimo pravednu Hrvatsku - pokazali smo da smo predani borbi protiv korupcije. Idemo u pobjedu, u svim izazovima smo ispred drugih opcija, do nove pobjede zajedno', poručio je Plenković sa skupa.

Plenković ušao uz pjesmu Eye of the Tiger Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec