na prekretnici

Izbori u SAD-u: 'Demokrati iznenađujuće snažni; u ovom trenutku ne zna se tko će kontrolirati Kongres'

09.11.2022 u 06:12

Bionic
Reading

Republikanci bi mogli odnijeti pobjedu nad demokratima na međuizborima za Zastupnički dom, što postaje sve izglednije kako pristižu rezultati. Nakon zatvaranja birališta u SAD-u, prebrojavaju se glasovi, a u Zastupničkom domu republikanci trenutno imaju 199, a demokrati 178 mjesta od ukupno 435. U Senatu je trenutni omjer 48:48, prema projekcijama Associated Pressa, uz ocjenu da su se demokrati pokazali iznenađujuće snažnima, tako da se ne zna tko će u konačnici kontrolirati Kongres

15:55 Jutros je New York Post na svojoj naslovnici okrunio republikanskog guvernera Floride Rona DeSantisa, mogućeg rivala Donalda Trumpa za stranačku nominaciju na predsjedničkim izborima, 'DeFutureom'. Novi je to udarac Trumpu, jer je tabloidni Post nekoć nekoć smatrao svojim omiljenim štivom.

14:28 Razlika u dosad osvojenim mandatima u Zastupničkom domu vara jer se radi o samo šest 'otetih' mandata, odnosno onih koji su iz dosad demokratskih ruku prešli u republikanske, što u konačnici donosi samo jedno mjesto više od minimuma potrebnog da preuzmu donji dom, predviđa institut Edison Research. Naravno, i takva tanka većina bi im omogućila da blokiraju Bidenove prioritetne zakone te da otvore rasprave o propustima u njegovoj administraciji i samoj Bidenovoj obitelji.

13:19 U SAD-u vladajuća stranka uobičajeno gubi izbore na polovici četverogodišnjeg predsjedničkog mandata, a aktualnom predsjedniku Bidenu otegotna je okolnost i izuzetan pad popularnosti. Međutim, republikanske nade da će "crvenim valom" ostvariti niz pobjeda blijedile su kako je noć odmicala jer su demokrati pokazivali iznenađujuću otpornost u nekoliko ključnih utrka.

"U konačnici republikanski val nije se dogodio, to je točno", priznao je republikanski senator Lindsey Graham u intervjuu za NBC. Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi izjavila je: "Očito je da su demokratski članovi i kandidati za Zastupnički dom ostvarili bolje rezultate od očekivanih diljem zemlje".

12:32 Tri američke savezne države podržale su na izborima u utorak zaštitu prava na pobačaj - Michigan, Kalifornija i Vermont, prenosi Reuters. Birači u pet američkih saveznih država odlučivali su u utorak o pitanjima povezanima s pobačajem, inicijativama koje su izbile su prvi plan nakon što je Vrhovni sud u lipnju poništio presudu u slučaju Roe v. Wade kojom je bio legaliziran pobačaj na nacionalnoj razini.

12:00 Republikanska kandidatkinja za guvernerku Arizone, Kari Lake, rekla je novinarima da će biti njihova 'najgora noćna mora u posljednjih osam godina' ako pobijedi svoju suparnicu Katie Hobbs. Spekuliralo da bi Lake mogla biti potpredsjednička kandidatkinja Trumpa na izborima 2024. Sada su se pitali bi li služila cijeli mandat ako bude izabrana, a onda je kazala: 'Odgovorila sam na ovo pitanje. Neću biti samo guvernerka Arizone četiri godine, odradit ću dva mandata.. Bit ću vaša najgora jebena noćna mora osam godina, a reformirat ćemo i medije. Ponovno ćemo od vas napraviti novinare, zato se pripremite'. Lake je bivša TV voditeljica, od ranije poznata po sukobima s novinarima.

11:14 Demokratski zastupnik Chris Pappas ponovno će pobijediti u 1. kongresnom okrugu New Hampshirea, predviđa CNN, zadržavši to mjesto u demokratskim rukama pobjedom nad Karoline Leavitt, koja je radila kao pomoćnica za medije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

10:47 Kevin McCarthy, vođa republikanske manjine u Zastupničkom domu, inzistirao je na tome da će republikanci 'vratiti Dom' dok rezultati američkih predizbora i dalje pristižu. 'Kada se sutra probudite, mi ćemo biti u većini, a Nancy Pelosi u manjini', rekao je, obraćajući se republikancima u hotelu Westin u Washingtonu.

10:20 Republikanski predstavnik u šest mandata Mark Amodei pobijedio je Elizabeth Mercedes Krause, očekivano, u ruralnom sjevernom okrugu Nevade gdje nijedan demokrat nikada nije pobijedio, javlja AP.

9:49 Demokrat Wes Moore ušao je u povijest kao prvi crni guverner Marylanda. On je zamijenio republikanca Larryja Hogana, umjerenjaka koji je uspio dva puta pobijediti na izborima u inače čisto plavoj državi. Novoizabrani dužnosnik je u svom pobjedničkom govoru uvjeravao biračko tijelo: "Čujem vas" i "ovo je naše vrijeme". Joe Biden se pridružio Mooreu na predizbornom skupu u Marylandu večer uoči izbora.

9:23 Demokratska predstavnica Elissa Slotkin ponovno je izabrana u teškoj utrci u Michiganu protiv republikanca Toma Barretta. Ova utrka bila je jedna od dvije najskuplje u zemlji, a obje strane potrošile su desetke milijuna dolara na TV reklame i poštu. Slotkinovi je podržala republikanska senatorica i Trumpova kritičarka Liz Cheney.

9:14 Josh Green, demokrat i zamjenik guvernera Havaja, pobijedio je u utrci za sljedećeg guvernera države, projekcija je AP-a. Green je pobijedio Dukea Aiona, republikanca i bivšeg zamjenika guvernera. 'Večeras je prvi dan nove ere u kojoj naši čelnici moraju početi više slušati, brinuti se i raditi na pitanjima koja su važna svima', rekao je Green,

9:09 Potpuna je neizvjesnost u Nevadi. Potpuni rezultati možda neće biti poznati još nekoliko dana. Dosadašnji nepotpuni rezultati izbora za Senat pokazuju da Catherine Cortez Masto vodi s oko 51,2 posto glasova naspram 46 posto republikanca Adama Laxalta, a očekuje se da će se vodstvo smanjiti.

9:02 U Pennsylvaniji, Doug Mastriano, koji je igrao ključnu ulogu u naporima Donalda Trumpa da poništi izbore 2020., izgubio je od Josha Shapira, demokrata koji je obranu demokracije stavio u fokus kampanje. Jocelyn Benson, državna tajnica Michigana koja je čvrsto branila rezultate izbora 2020., također je porazila Kristinu Karamo, koja je postala poznata nakon što je proširila lažne tvrdnje o prijevari nakon prebrojavanja glasačkih listića u Detroitu 2020.

8:47 Demokrat Tony Evers ponovno je izabran za guvernera u Wisconsinu, objavio je AP. Pobijedio je Tima Michelsa kojeg je podupirao Trump i bit će ključna protuteža naporima republikanaca da preuzmu kontrolu nad izbornim sustavom.

8:38 U žestokoj utrci u New Yorku, demokratski zastupnik Joseph Morelle odbio je izazov republikanskog bivšeg šefa policije La'Rona Singletaryja. Hillary Scholten je u Michiganu pobijedila bivšeg dužnosnika Trumpove administracije za stambena pitanja i ekstremno desničarskog poricatelja izbora Johna Gibbsa. A u Ohiju, republikanski predstavnik Steve Chabot izgubio je mjesto od demokrata Grega Landsmana, javlja Guardian.

  • +21
Izbori u SAD-u Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

8:27 Demokratska guvernerica Novog Meksika Michelle Lujan Grisham ponovno je izabrana, porazivši republikanskog protukandidata Marka Ronchettija. Grisham se u pobjedničkom govoru dotaknula i prava na pobačaj: 'Večeras je Novi Meksiko rekao 'ne' političkom križarskom ratu koji želi pretvoriti žene u građane drugog reda'. 

Zastupnički dom i Senat

Dosada je Zastupnički dom bio demokratski. Oni su imali 222 zastupnika naspram 213 republikanskih. No, već i uoči izbora ispitivanja su ukazivala na vjerojatan poraz demokrata u borbi za donji dom. Republikanci su pritom preuzeli tri mjesta koja su ranije držali demokrati, objavio je Edison Research.

Što se tiče izbora za Senat koji su puno tješnji, demokrati trenutno imaju 48 mjesta a republikanci 47.

Čini se da će se borba za Senat svesti na četiri utrke, nakon što je slavn dr. Oz izgubio u Pennsylvaniji.

U Georgiji je utrka između republikanca Herschela Walkera i demokrata Raphaela Warnocka pretijesna da bi se mogao proglasiti pobjednik. Ako demokrati tamo izgube, morat će dobiti i Nevadu i Arizonu kako bi zadržali kontrolu nad Senatom

U Nevadi se vodi utrka između demokratkinje Catherine Cortez Masto i njezinog republikanskog protukandidata Adama Laxalta. U Arizoni je utrka između demokrata Marka Kellyja i republikanca Blakea Mastersa također jako tijesna.

Ako demokrati izgube Nevadu ili Arizonu, morali bi dobiti Wisconsin, gdje se demokrat Mandela Barnes bori protiv republikanca Rona Johnsona.

Kako je borba za kontrolu nad Senatom vrlo neizvjesna, moglo bi proći i nekoliko dana prije nego bude jasan pobjednik.

  • +9
Izbori u SAD-u Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Birališta se nastavljaju zatvarati kroz šest vremenskih zona i pedeset država s posljednjom, Aljaskom.

Prve objavljene izlazne ankete pokazuju da su američkim biračima pri glasanju i izboru kandidata najvažnija bila pitanja inflacije i pobačaja.

Pobjeda potencijalnog protukandidata Donalda Trumpa

Republikanac Ron DeSantis, potencijalni protukandidat Donaldu Trumpu za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024., ponovno je u utorak izabran za guvernera Floride. Zvijezda u usponu tvrde desnice, DeSantis je bez problema pobijedio u toj saveznoj državi protiv bivšeg guvernera Charlieja Crista, nekadašnjeg republikanca koji je promijenio stranku. Bivši vojnik s uglađenim imidžom obiteljskog čovjeka, DeSantis nudi značajan kontrast burnom stilu Donalda Trumpa.

 

Na rezultate današnjih američkih međuizbora moglo bi se čekati i danima zbog "ultradecentraliziranog sustava", dopisnog glasanja i vrlo tijesnih utrka u ključnim državama. Neki strahuju da bi takva odgoda mogla potaknuti dezinformacije i teorije zavjere o integritetu glasanja.

  • +6
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: PETER DASILVA

Ove godine oko 25 milijuna glasačkih listića poslano je poštom. Za te glasove potrebno je više vremena da se prebroje nego kada se glasa osobno. Uz to, neki listići mogu stići nekoliko dana nakon dana izbora. U slučajevima gdje su rezultati tijesni, ti glasovi bi mogli biti odlučujući.

Rezultati koji se u SAD-u objavljuju u izbornoj noći uglavnom su neslužbeni i objavljuju ih mediji za koje rade stručnjaci iz područja statistike i izborne demografije koji zaključuju kada su djelomični rezultati dovoljno jasni da nema rizika da će ih promijeniti glasovi koji još nisu prebrojani.

  • +12
Joe Biden Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO / POOL

Rezultati ponekad mogu biti tako tijesni da zahtijevaju ponovno brojanje. Ukupno dvadesetak od pedeset američkih saveznih država ima zakone koji automatski određuju ponovno brojanje ako je margina između dva kandidata suviše mala.