U IŠČEKIVANJU RASPLETA

Prvi izborni rezultati, mogući neredi i Trumpova sudbina pod lupom Marijane Grbeše: Jako su važna ova tri momenta

09.11.2022 u 15:20

Bionic
Reading

U iščekivanju raspleta američkih izbora za Kongres, prof.dr.sc. Marijana Grbeša Zenzerović s Fakulteta političkih znanosti, ujedno gostujuća profesorica na američkom Državnom sveučilištu u Pennsylvaniji, analizirala je za tportal prve rezultate i njihov mogući utjecaj na predsjedničke izbore 2024. S obzirom na današnji popriličan fijasko većine trampista, slijepo odanih bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, ali i uspjeh njegova mogućeg rivala Rona DeSantisa, nameće se pitanje: Hoće li Republikanska stranka u konačnici uopće nominirati Trumpa kao svog kandidata za izbore?

Prof. Marijana Grbeša Zenzerović za početak napominje da republikanci na izborima za Kongres definitivno nisu pokrenuli 'crveni val', kakav su prognozirale neke predizborne ankete, a takav scenarij najavljivali su i glasniji republikanci, poput Donalda Trumpa i predsjednika republikanske manjine u Zastupničkom domu, Kevina McCartyja. U ovom trenutku demokratska većina ne samo da nije 'pometena' iz donjeg doma Kongresa očekivanom velikom razlikom, već je borba za prevagu u Senatu potpuno neizvjesna.

Tri su ključne odrednice ovih izbora već sada u fokusu prof. Grbeše Zenzerović. Za početak, to je uspjeh guvernera Floride Rona DeSantisa, bivšeg vojnika i potencijalnog Trumpova rivala za stranačku nominaciju za predsjedničke izbore. Uvjerljivom pobjedom protiv bivšeg guvernera Charlieja Crista, nekadašnjeg republikanca koji je promijenio stranku, DeSantis je osvojio još jedan guvernerski mandat i potvrdio status konzervativne zvijezde 'nepomućenog' sjaja - barem u usporedbi s burnim Trumpom.

'Takav uspjeh dao je krila Ronu DeSantisu u kontekstu spekulacija da bi on mogao biti republikanski kandidat za predsjednika. Tim više što na Floridi ima puno veću podršku građana od Trumpa, a ankete na nacionalnoj razini pokazuju da bi DeSantis na predsjedničkim izborima puno uvjerljivije od Trumpa pobijedio Joea Bidena', upućuje prof. Grbeša Zenzerović.

Drugi važan pokazatelj u smislu političkih trendova svakako je pobjeda demokrata Johna Fettermana u Pennsylvaniji nad slavnim republikancem dr. Mehmetom Ozom.

'Ta je pobjeda zanimljiva ne samo zato što je Fetterman pobijedio Oza u borbi za dotadašnji republikanski mandat u Senatu, čime ima dodatnu težinu, već i zato što novi demokratski kandidat predstavlja sve ono što je sama Demokratska stranka nekad predstavljala, zastupajući prava radnika i sindikalnu borbu. Upravo na primjeru Fettermana, koji je porazio Oza unatoč tome što mu TV debata nije išla u prilog zbog posljedica nedavnog moždanog udara, vidi se koliko je važna snaga autentičnosti. Oz je za velik dio ljudi u Pennsylvaniji bio jednostavno fake, umjetan, prijetvoran. A upravo je autentičnost jedan od elementa koji je inicijalno lansirao Trumpa, što mu je do dandanas ostao bitan adut', podsjeća prof. Grbeša Zenzerović.

  • +21
Izbori u SAD-u Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Ona se nedavno vratila u Zagreb iz Pennsylvanije pa može iz prve ruke svjedočiti o tamošnjim trendovima. Utoliko je veseli treći postizborni zaključak: odaziv mlađih birača bio je dosta velik, što je osobito važno u kontekstu sada već ukorijenjene predizborne fraze 'It's the economy, stupid', koja ukazuje na presudnost tema vezanih uz životni standard birača. Na ovim su izborima i neka druga pitanja bila izrazito važna.

'Čini se da su pitanja ograničavanja ljudskih prava, poput onoga o pobačaju, što će utjecati prvenstveno na mlađe generacije, ipak odigrala dosta bitnu ulogu, pogotovo ako znamo da stranka koja ima predsjednika u pravilu gubi izbore za Kongres', naglašava prof. Grbeša Zenzerović, dodajući da su ovi izbori sve samo ne debakl demokrata, kakvom su se republikanci nadali.

Trumpova prijetnja 'Trumpu 2.0'

Moguću predsjedničku kandidaturu Rona DeSantisa, kao i njegove šanse da osvoji republikansku nominaciju, ugrožava Trumpova najava da će u slučaju te kandidature otkriti o floridskom guverneru nešto što nitko ne zna, a toliko je kompromitirajuće da će ga izbaciti iz utrke. Prof. Grbeša Zenzerović nije impresionirana Trumpovom prijetnjom.

'Nakon svega što je Trump napravio, njegova skandaloznog i kontroverznog ponašanja koje je u javnosti zapravo normaliziralo jedan tip ludila, uopće ne znam kako bi to moglo utjecati na DeSantisa. Taj republikanac, u Americi poznat i kao 'Trump 2.0', trenutno ima jako dobar momentum. Iz europske perspektive njegova politička agenda potpuno je neshvatljiva, ali za razliku od Trumpa, on je ipak dio strukture i mogao bi na jedan bizaran način utjeloviti mainstream i populističke pozicije te dobiti veliku podršku republikanaca', smatra prof. Grbeša Zenzerović.

Kao posebno indikativne prof. Grbeša Zenzerović izdvaja i teške poraze dvaju demokratskih kandidata u utrci za guvernera: Robert 'Beto' O'Rourke nije ispunio očekivanja u pogledu svrgavanja teksaškog republikanca Grega Abbotta, ozloglašenog kod zagovaratelja ograničavanja dostupnosti oružja, dok je demokratska uzdanica Stacy Abrams 'pogažena' u bitki s guvernerom Brianom Kempom. To je osobito zanimljivo u svjetlu njezina velikog uspjeha u preusmjeravanju Georgije na 'demokratski' put na izborima 2020.

  • +9
Izbori u SAD-u Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

'Abrams se godinama snažno borila za pravo na glasanje jer su upravo nevjerojatne smicalice kojima se to pravo pokušava onemogućiti neprivilegiranom stanovništvu, dakle tradicionalno zakinutima, manjinama i ljudima nižeg društvenog statusa, neobrazovanima, pa i bolesnima. Puno je načina na koje se to radi, najčešće onemogućavanjem pristupa biralištu, pa tako primjerice bolesnima u kuću neće doći član biračkog odbora, kako je to slučaj u drugim razvijenim demokracijama. Poraz Stacy Abrams zato je strašno važan - u lošem smislu', upozorava prof. Grbeša Zenzerović.

Po pitanju mogućnosti da upravo Georgia odredi konačne rezultate današnjih izbora, tumači da je u toj saveznoj državi politička situacija izrazito složena. A jesu li, u slučaju poraza republikanaca, izgledni novi neredi zbog neprihvaćanja izbornih rezultata? Dr. Oz još nije priznao poraz.

Efekt DeSantis

'To je moguće, već je i bilo nekih incidenata. Dovoljno govori i to što trećina Amerikanaca, uglavnom naravno republikanci, još uvijek misli da su predsjednički izbori na kojima je pobijedio Joe Biden bili ukradeni. U slučaju dr. Oza, ne vjerujem da on ima velike šanse ni karizmu mobilizirati ljude baš zbog toga što nije autentičan. Trumpa su drukčije percipirali i on bi mogao potaknuti pobunu, ali moguće je da će ga 'efekt' republikancima široko prihvatljivog DeSantisa spriječiti u tome, jer je sada ključno pitanje kako će se stranka postaviti. U svakom slučaju, bit će zanimljivo kad republikanci dobiju drugog potencijalnog kandidata, nekoga u koga republikanski birači mogu gledati kao u vođu koji artikulira njihove ideološke pozicije. Pitanje je hoće li se i dalje toliko držati Trumpa. DeSantis je vrlo iskusan i ako krene u kandidaturu, mislim da ima ozbiljne šanse', navodi prof. Grbeša Zenzerović.

Zaključuje da su demokrati na izborima za Kongres, kako ukazuju sadašnji rezultati, jako dobro prošli, a sad im ostaje fokusirati se na idućeg predsjedničkog kandidata ili kandidatkinju. Zasad je potpun misterij tko bi to mogao biti: predsjednik Biden više ne čini odgovarajućim kandidatom, baš kao ni potpredsjednica Kamala Harris, jer je tijekom mandata uspjela izgubiti dobar dio snažne inicijalne podrške potencijalnih birača.