POBJEDA LIBERALA

Izbori u Eastleighu udarac za Camerona

01.03.2013 u 10:11

Bionic
Reading

Liberalni demokrati pobijedili su na prijevremenim parlamentarnim izborima u izbornoj jedinici Eastleigh na jugu Engleske, nanijevši težak poraz premijeru Davidu Cameronu čija je konzervativna stranka zauzela tek treće mjesto iza nacionalističke stranke UKIP.

Kandidat liberalnih demokrata Mike Thornton dobio je 13.342 glasa i zadržao zastupničko mjesto za svoju stranku. Drugo je mjesto zauzela predstavnica UKIP-a s 11.571 glasom, dok je kandidatkinja konzervativaca zauzela tek treće mjesto s 10.559 glasova. Laburisti su bili tek četvrti s 4.088 glasova.

Do djelomičnih parlamentarnih izbora došlo je nakon ostavke bivšeg liberalno demokratskog ministra Chrisa Huhnea, krivično gonjenog zbog lažnog iskaza pošto je supruzi pripisao prekomjerno brzu vožnju koju se sam počinio.

Iako se na djelomičnim parlamentarnim izborima suočilo 14 kandidata, bila je to, kako smatra čelnik liberalnih demokrata Nick Clegg, 'utrka dvaju konja' između njegove stranke i konzervativne stranke premijera Camerona s kojom je saveznik u vladinoj koaliciji.

Stranka UKIP orijentirana nacionalistički, protuimigrantski i protueuropski, osvojila je drugo mjesto iskoristivši razočaranje birača. Jedan je konzervativni dužnosnik uoči glasovanja rekao da bi poraz konzervativaca od UKIP-a predstavljao 'krizu'.

Izbori u jedinici Eastleigh ipak ne odražavaju raspoloženje birača na nacionalnoj razini, gdje su najpopularniji oporbeni laburisti, dok su liberalni demokrati na trećem ili četvrtom mjestu.