IRKINJA EMILY O'REILLY

Izabrana prva europska pučka pravobraniteljica

04.07.2013 u 10:38

Bionic
Reading

Irkinja Emily O'Reilly izabrana je u srijedu za Europsku pučku pravobraniteljicu. Podržalo ju je 359 zastupnika, tijekom tajnog glasovanja na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu. Pučki pravobranitelj istražuje pritužbe građana koji se odnose na loše upravljanje institucija EU-a

Emily O'Reilly, irska pravobraniteljica, prva je žena na funkciji Europskog pučkog pravobranitelja.

Europski parlament ispitao je svih šest kandidata još 18. lipnja, otkrivajući kako oni mogu pridonijeti neovisnosti, vidljivosti i transparentnosti europskih institucija. EU pravila kažu da pučki pravobranitelj mora 'ponuditi jamstvo neovisnosti'.

Pučkog pravobranitelja bira Parlament tajnim glasovanjem na početku svakog parlamentarnog mandata. Emily O'Reilly izabrana je nakon umirovljenja Nikiforosa Diamandourosa.

Uloga je pučkog pravobranitelja istražiti slučajeve lošeg upravljanja u institucijama EU-a, uključujući i nedostatak transparentnosti i odbijanje pružanja informacije ili dokumenata.

Maroš Šefčovič, europski povjerenik za međuinstitucionalne odnose i administraciju, čestitao je O'Reilly na izboru.

'Osobito pozdravljam činjenicu da je prvi put jedna žena postala europska pravobraniteljica', rekao je Šefčovič, ocjenjujući da je riječ o 'sjajnom izboru'.

O'Reilly je postala irska pravobraniteljica 2003. i trenutačno obnaša drugi šestogodišnji mandat. Ona je bivša novinarka, s diplomom iz višeg obrazovanja s koledža Trinity u Dublinu. Majka je petero djece, a govori francuski, irski i španjolski jezik.