OZBILJAN INCIDENT

Iz Fukushime iscurilo 300 tona radioaktivne vode!

21.08.2013 u 10:35

Bionic
Reading

Japanska uprava za reguliranje radioaktivnosti (NRA) najavila je kako će dramatično pojačati upozorenje na toksičnost vode koja istječe iz nukleranog postrojenja u Fukushimi, s razine 1, što znači 'anomalija', na razinu 3, koja označava 'ozbiljan incident', prema međunarodnoj skali radioloških objava.

Posljednjih dana je iz postrojenja u Fukushimi iscurilo oko 300 tona vode koja sadrži visoku količinu radioaktivnosti, što predstavlja najveći incident koji se dogodio u Fukushimi nakon kvara na trima reaktorima koji su se dogodili nakon cunamija u ožujku 2011. godine.

Nakon cunamija prije dvije i pol godine proglašena je maksimalna razina toksičnosti 7 čime je Fukushima potvrđena kao najveća nuklearna katastrofa nakon Černobila 1986.

'Sudeći prema količini i gustoći radijacije u kontaminiranoj vodi koja je iscurila, prikladno je proglasiti razinu 3', stoji u dokumentu objavljenom na internetskoj stranici NRA-e.

Razina radijacije u vodi koja je iscurila iz postrojenja je takva da bi osoba koja bi se nalazila na pola metra udaljenosti u roku od sat vremena dobila pet puta veću dozu radijacije od maksimalne dopuštene godišnje radijacije za radnike u nuklearnim postrojenjima. Nakon 10 sati provedenih u neposrednoj blizini te vode, osoba bi osjetila mučninu i odumiranje bijelih krvnih zrnaca.

Nakon Fukushime 18 slučajeva raka štitnjače kod mladih

Istraživanje o utjecaju radijacije nakon katastrofe u Fukushimi na stanovnike oblasti u kojoj se nalazi atomska centrala otkrilo je da 18 maloljetnika ima rak štitnjače ali povezanost s nuklearnom katastrofom još nije utvrđena.

Istraživanje nad približno 200.000 osoba od 18 godina ili mlađih provela je zdravstvena služba koja brine o stanovnicima tog područja.

Broj zabilježenih slučajeva karcinoma trenutno iznosi 18, što je šest više nego u prethodnom izvješću iz lipnja koji je obuhvaćao manji broj osoba. Broj sumnjivih slučajeva skočio je s 15 na 25.

Specijalisti koje je angažirala lokalna vlast skloni su mišljenju da ti karcinomi nisu izravno povezani s nuklearnom nesrećom od 11. ožujka 2011. To mišljenje temelje na usporedivim podacima, posebice u slučaju katastrofe u Černobilu 1986. u Ukrajini.

Po njima bi bilo prerano da se slučajevi raka pojave samo malo više od dvije godine nakon katastrofe s obzirom da je procijenjeno da je potrebno tri do pet godina kako bi se mogla ustvrditi veza između uzroka i posljedice.