novi ministar obrane

Od prve linije fronta preko tučnjave s policajcima do fotelje u Vladi: Tko je Ivan Anušić i što sve posjeduje

Bionic
Reading

U ministarsku fotelju Ivan Anušić stiže s funkcije osječko-baranjskog župana u drugom mandatu. Prije toga je 12 godina kormilario na čelu slavonske Općine Antunovac nedaleko od Osijeka. Kako je sam znao reći, politikom se počeo baviti iz protesta. Krenuo je kao pravaš, a potom postao nezavisni kandidat. Iz tih ga je redova kao 'kapitalni politički ulov' u HDZ 2011. doveo tadašnji ministar branitelja i predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Tomislav Ivić

Politikom se, kako je jednom prilikom rekao, počeo baviti iz protesta. Politička karijera Ivana Anušića počela je u pravaškim redovima te je 2005. postao načelnikom Općine Antunovac. S pravašima se razilazi četiri godine kasnije i postaje nezavisnim kandidatom.

'Nisam se slagao s načinom rada u HSP-u, a razišli smo se na ljudski način', komentirao je tada Anušić.

U HDZ prelazi u trenutku pritvaranja Ive Sanadera, kad je stranka bila na najnižim razinama. Antunovčani su mu, kada im je obznanio svoju odluku, govorili da 'više neće glasovati za njega'. No na lokalnim izborima ponovno je osvojio mandat, i to s gotovo 70 posto glasova u prvom krugu. Politička karijera otad mu strmoglavo raste. Izabran je za predsjednika osječko-baranjskog HDZ-a, a i član je stranačkog Predsjedništva.

U predizbornoj utrci za župana Anušić je u svojem demografskom programu obnove obećao besplatnu prehranu za sve osnovnoškolce i vrtićku djecu, za koju će se hrana kupovati s osječko-baranjskih OPG-ova. Najavio je, između ostalog, povećanje naknade za novorođenčad te sufinanciranje kamata za stambene kredite i stare nekretnine.

  • +4
Ivan Anušić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Ali mora se raditi! Prvi čovjek grada i županije mora biti menadžer. Trebamo iskoristiti europski novac', govorio je tada Anušić, otac četvero djece, a po struci viši trener sportske rekreacije s diplomom zagrebačkog Kineziološkog fakulteta, koji se i profesionalno bavio borilačkim sportovima.

Tučnjava u kafiću

Protukandidati u predizbornoj kampanji tada su mu iz ladice izvukli i prijavu koju je zaradio 1999., kad je u lokalnom kafiću sudjelovao u tučnjavi s policajcima te je osuđen na osam mjeseci zatvora, ali dvije godine uvjetno.

'Ne bježim ni od čega iz svoje prošlosti, pa tako ni ovaj slučaj nisam nikada skrivao. Jesam, potukao sam se tada', reagirao je odmah na svojem profilu na Facebooku Anušić, opisujući to 'trenutkom mladosti i ludosti' koji se dogodio kada je bio 25-godišnjak. Rekao je da taj postupak ne opravdava, ali je činjenica da su mu u 'to poratno vrijeme kočnice bile daleko popustljivije nego danas'.

Imovinska kartica

Prema imovinskoj kartici, Anušić je kao župan primao plaću od 3397 eura bruto, odnosno 2651 eura neto. Od imovine posjeduje samo automobil BMW iz 1987. godine, kojemu je procijenjena vrijednost od 15.926 eura. 

Sva ostala imovina, odnosno nekretnine, u vlasništvu je Anušićeve supruge. Među njima je kuća u Antunovcu od 292 kvadrata, procijenjene vrijednosti 86.270 eura. Većina ostalih nekretnina nalazi se u mjestu Musić, gdje je Anušićeva supruga suvlasnica nekolicine njiva i livada. Suvlasnica je njive od 7193 kvadrata, čija je procijenjena vrijednost 7500 eura, kao i druge njive od 12.736 kvadrata, koja je procijenjena na 12.400 eura. Suvlasnica je i dviju livada – jedne od 579 kvadrata, vrijednosti 5000 eura, i druge od 15.427 kvadrata, procijenjene vrijednosti od 20.000 eura. U mjestu Musić Anušićeva je supruga i u suvlasništvu vinograda od 1442 metra kvadratna, procijenjene vrijednosti 1500 eura. Suvlasnica je i njive u Antunovcu veličine 19.053 kvadrata i procijenjene vrijednosti od 20.000 eura.

Uz to, Anušićeva supruga na sebi ima kreditnu obvezu, odnosno kredit u OTP banci od 39.817 eura, a podigla ga je 2015.

 

Na lokalnim izborima 2017. godine iz fotelje osječko-baranjskog župana istisnuo je nekadašnjeg HDSSB-ovca Vladimira Šišljagića. U stranačkim kuloarima slovio je i kao čovjek Milijana Brkića, s kojim se upoznao tijekom rata, još 1993. godine na Velebitu. Politički su se pak povezali 2013. godine, kada je Anušić izabran za predsjednika osječko-baranjskog HDZ-a, čiji je povjerenik bio Brkić.

'Pomogao mi je u mom političkom radu i kao prijatelja ga cijenim jer smo zajedno ratovali, što nikada ne mogu zaboraviti. Ipak, radije bih za sebe rekao da nisam ničiji čovjek - ja sam čovjek stranke i ljudi koji me biraju oni su koji mi vjeruju', odgovorio je Anušić jednom prilikom novinarima.

Šefovao je i Izbornim stožerom tadašnje predsjednice i HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović u utrci za drugi predsjednički mandat.

Odnos s Plenkovićem

Tijekom jednog razgovora za tportal, na upit u kakvim je odnosima s Andrejom Plenkovićem, Anušić je odgovorio: 'Odličnim. Komuniciramo o svim ključnim projektima s Vladom i resornim ministarstvima jer bi bez suradnje dobar dio tih projekata bilo teže realizirati.'

  • +5
Ivan Anušić o smjeni Nataše Tramišak Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Na stranačkom Predsjedništvu glasao je protiv smjene ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataše Tramišak, zbog čega je, kako se tada pisalo, došlo i do verbalnog okršaja sa šefom Zajednice utemeljitelja HDZ-a Marija Kapulice i potpredsjednika vukovarsko-srijemske organizacije Josipa Šarića. Nije pristao na tezu da se odluke šefa moraju bespogovorno prihvaćati te je istaknuo da HDZ u svom nazivu ima riječ 'demokratska', što bi značilo da članovi imaju pravo na vlastiti izbor.

Odgovarajući na pitanja vijećnika u osječko-baranjskoj Županijskoj skupštini nakon odlaska Tramišak s ministarske pozicije, Anušić je odgovorio: 'Smjena Nataše Tramišak dogodila se odlukom premijera Plenkovića, koji je tu odluku obrazložio tvrdnjom da nije bilo povjerenja, što je meni bilo više nego dovoljno, a i njoj, i sada je ta priča iza nas.'

Smatra da se Vlada i njezini ministri u javnosti stalno promatraju po načelu tko je odakle došao.

'Po meni, svi ministri mogu biti iz jednog sela u Istri, svejedno mi je, ako ti ministri rade u korist, ali ne samo toga sela ili samo Istre, nego cijele Hrvatske, jer to je zadatak svakog ministra u svakoj vladi', ocijenio je tada Anušić.

Anušić je nositelj brojnih hrvatskih odlikovanja, među ostalim Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak.