KORUPCIJSKE AFERE

Istarska policija u Areni, Mirni i vodnjanskoj uljari

28.02.2014 u 14:55

Bionic
Reading

Premda nisu zaprimili nikakvu prijavu po pitanju nezakonitih radnji u Modnoj kući Arena, policijski službenici će temeljem informacija iz medija pokrenuti istragu, obaviti izvide i provjeriti te navode, potvrdila je danas za Hinu glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović.

Radnici Arene, koji štrajkaju od prošloga petka jer im je zadnja plaća isplaćena za svibanj 2013. godine, pozvali su institucije da istraže gdje je nestao novac iz Arene, s obzirom da je u tvrtki postojala interna štednja gdje su ljudima blokirani višemilijunski iznosi, a radnici su izdvajali sredstva za fond uzajamne pomoći koja su danas nedostupna.

Osim toga, po riječima glasnogovornice Vitasović, policijski službenici u koordinaciji s istarskim Županijskim državnim odvjetništvom još uvijek provode izvide i u slučaju kupnje vodnjanske uljare San Lorenza novcem iz županijskog proračuna.

Naime, uljaru je od prijašnjih vlasnika županijskim novcem preuzela Agencija za ruralni razvoj Istre radi osnutka županijskog centra za održivi razvoj maslinarstva u Istri, za što je prije dvije godine izdvojila 4,7 milijuna kuna županijskog novca, te preuzela na sebe još 5,7 milijuna kuna kredita uljare.

Uz ta dva slučaja policija u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom provodi izvide i u rovinjskoj Mirni, no Vitasović je izjavila kako o detaljima ne može govoriti jer je istraga još u tijeku.

Flego nezadovoljan 'hajkom na Istru'

Istarski župan Valter Flego na sinoćnjoj je sjednici županijske skupštine u Pazinu poručio kako se u posljednje vrijeme provodi neviđena hajka na Istarsku županiju i njezine institucije, čime se, upozorio je, nanosi velika šteta građanima ove regije.

‘Ne mogu se oteti dojmu da je to sve zapravo povezano s ciljem oslabljivanja Istre, kako bi joj se moglo oduzeti decentralizirane funkcije’, kazao je Flego. Tomu u prilog pozvao je odgovorne institucije da ispitaju sve navodne ili stvarne afere uključujući i onu u kojoj je i on osobno optužen za protuzakonito povećanje plaće.

Po njegovim riječima, potenciranje slučaja oko HBOR-ova kredita za vodnjansku uljaru San Lorenzo može zasigurno ugroziti investiciju u pulsku bolnicu, dok u slučajevima poput pulske Modne kuće ‘Arena’ i rovinjske ‘Mirne’ lokalne vlasti imaju ‘oružje u rukama protiv špekulacija’ u vidu prostornih planova.

‘Svi redom, od samog predsjednika Republike do stranih medija, ističu Istru kao perjanicu hrvatskog turizma i gospodarstva, a s druge strane oporbeni političari potenciraju raznorazne afere. Sve je to žalosno’, ocijenio je IDS-ov vijećnik Tedi Chiavalon i dodao kako se time očito ‘blati sve što je istarsko’.

Kako je najavio na nedavnoj konferenciji za novinare u Puli, SDP-ov županijski vijećnik Danijel Ferić predložio je sazivanje tematske sjednice Skupštine Istarske županije o trošenju županijskog novca, zbog slučajeva vodnjanske uljare i rovinjske bolnice, kao i po pitanju ograničavanja članstva u Nadzornim i Upravnim odborima županijskih ustanova na dvije funkcije.

Župan Flego je najavio samo donošenje uredbe koja bi ograničila gomilanje funkcija.