PONOVNO DIŽU TENZIJE

'Intelektualci iz Bubamare' prijavili Ranka Ostojića

11.04.2013 u 19:26

Bionic
Reading

Skupina Splićana kolokvijalno nazvana 'intelektualci iz Bubamare', po jednom kafiću na kojemu se uobičavaju sastati i iz kojega su prošle godine pozivali na fizičko sprečavanje Parade ponosa na Rivi, ponovno se aktivirala: gotovo godinu dana nakon događaja podnijela je kaznenu prijavu protiv ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića

'Kao pripadnici demokratskim refleksom pokrenutih skupina građana prošle godine smo iznosili svoja protivljenja održavanju gay parade u Splitu na način i na trasi na kojoj je konačno ipak održana. Pritom su grubo odbačeni demokratski običaji te su prekršeni i mnogi zakonski propisi. Sve to izvedeno je pod policijskom silom, pri čemu se osnovano može reći da je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na osobito drzak način zloupotrijebio položaj i ovlasti', smatraju Stjepan Lozo, Gordan Sladoljev, Marko Džaja i Guido Piasevoli. U prijavu napisanoj na desetak stranica tvrde da je Ostojić 'svojom odlukom poništio odluku Grada Splita da se Parada održi na Prokurativama' i da se događaj odigrao 'pod policijskom silom'.

Prošlogodišnji, drugi splitski gay pride održan je pod posebnim povećalom javnosti jer se događao u vrlo osjetljivom trenutku pred ulazak u Europsku uniju, i to nakon prvog pridea zapamćenog po kamenovanju povorke i tisućama kontraprosvjednika. Dodatnu vatru na ulje dolila je Kerumova gradska uprava, koja je odbila zahtjev da se Parada održi na Rivi i organizatorima ponudila Prokurative.

Ministar Ostojić potom je objavio da je policiji prijavljen skup na Rivi i da će ga policija osiguravati, Kerum je potom s glavne splitske šetnice uklonio binu koja je ondje stajala mjesecima, no Parada ponosa u Splitu svejedno je održana doslovce bez ijednog incidenta.

'Podnošenjem prijave protiv Ostojića ispunili smo obećanje koje smo dali prošle godine', kazao je Sladoljev u ime 'intelektualaca'. Nije objasnio zašto se s ovim potezom čekalo punih deset mjeseci, no evidentno je da se radi o pokušaju podizanja tenzija uoči ovogodišnjeg splitskog gay pridea, najavljenog za 8. lipnja.

Ministar Ranko Ostojić nije bio dostupan za komentar.