NEMA MIRA U EGIPTU

I suci se okrenuli protiv Morsija

24.11.2012 u 18:22

Bionic
Reading

Najviše egipatsko pravosudno tijelo u subotu je osudilo ukaz predsjednika Mohameda Morsija kojim je svoje ovlasti stavio iznad zakona, a suci u Aleksandriji proglasili su štrajk, prenose agencije.

'Ustavna deklaracija' koju je u četvrtak objavio predsjednik 'napad je bez presedana na neovisnost sudske vlasti i sudskih presuda', priopćilo je Vrhovno pravosudno vijeće nakon žurno sazvane sjednice.

Savez sudaca iz Aleksandrije, drugog najvećeg grada u Egiptu, proglasio je štrajk, piše agencija AFP.

'Klub sudaca iz Aleksandrije objavljuje prekid rada u svim sudskim ustanovama i uredima državnog odvjetništva u pokrajinama Aleksandriji i Beheiri' sve do opoziva predsjedničke deklaracije, priopćio je Mohamad Ezat al-Agva, predsjednik kluba.

Pobjednik predsjedničkih izbora kao kandidat vladajuće stranke Muslimansko bratstvo, Mursi je smijenio u četvrtak državnog odvjetnika i ukazom proširio svoje ovlasti tako da nijedna predsjednička odluka ne može biti osporena na sudu.

Jednaku pravnu zaštitu proglasio je za parlament koji piše novi egipatski ustav. Parlamentom dominiraju zastupnici Muslimanskog bratstva.

Liberalne i stranke ljevice pozvale su pristaše oporbe na veliki prosvjed u utorak, zapravo na prosvjedno sjedenje koje će trajati sve dok predsjednik ne povuče sporni ukaz.

Nezadovoljstvo su na ulicama već u petak iskazali oporba i njezini pristaše te je bilo sukoba s policijom kao i sukoba između protivnika i pristaša Morsijeve politike u više egipatskih gradova.

Više od 300 osoba ozlijeđeno je u petak u tim sukobima, piše agencija Reuters.

Sekularni krugovi i oporba optužuju Morsija i njegovu stranku da su ukrali revoluciju. Morsija nazivaju novim faraonom i diktatorom te poručuju kako se neće pomiriti s time su autokratskog predsjednika Hosnija Mubaraka svrgnuli 2011., da bi sada zasjeo novi autokrat, ovaj put islamističke orijentacije.

Egipatsko je društvo podijeljeno. Islamisti tako brane Mursijev potez i tvrde da je nužan kako bi se ubrzala tranziciju prema novoj demokratskoj vladi.

Analitičari ocjenjuju da se proširenjem predsjedničkih ovlasti žele onemogućtii Mursijevi protivnici i spriječiti svako osporavanje ustava.

Zabrinutost je izrazila međunarodna zajednica. Ujedinjeni narodi izrazili su zabrinutost za ljudska prava, kao i Sjedinjene Države, a Europska unija pozvala je predsjednika na poštivanje demokratskog procesa.