TOPLINSKI VAL

I danas narančasto upozorenje za Jadran; krajnji jug u crvenom!

21.08.2023 u 07:47

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za ponedjeljak je izdao narančasto upozorenje za cijeli Jadran osim dubrovačke regije, gdje je zbog iznimno visokih temperatura oglašen crveni alarm. U riječkoj regiji opasnost predstavljaju i mogući olujni udari bure, uglavnom podno Velebita

Sunčano i vruće u ponedjeljak, u unutrašnjosti uz slab dnevni razvoj oblaka, prevladavat će u Hrvatskoj, a najviše dnevne temperature će se kretati od 31 do 36 Celzijevih stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Vjetar na kopnu bit će uglavnom slab, na Jadranu slaba do umjerena bura, još prijepodne mjestimice i jaka, a prema otvorenom moru poslijepodne sjeverozapadnjak.

U Zagrebu će biti sunčano i vruće, popodne povremeno uz malu naoblaku. Vjetar uglavnom slab. Najviša dnevna temperatura oko 33 °C.

  • +6
Zagrebačka špica Izvor: Cropix / Autor: Josip Moler

Istočna Hrvatska

Pretežno sunčano i vruće, poslijepodne mjestimice uz umjerenu naoblaku. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura od 32 do 35 °C.

Središnja Hrvatska

Sunčano i vruće, poslijepodne prolazno uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar uglavnom slab. Najviša dnevna temperatura od 32 do 34 °C.

  • +34
Prepune plaže u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric

Gorski kotar i Lika

Većinom sunčano, od sredine dana mjestimice uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od 28 do 32 °C.

Istra

Pretežno vedro i sunčano. Puhat će slaba do umjerena, mjestimice pojačana bura, a sredinom prema na zapadnoj obali Istre sjeverozapadni vjetar. More će biti malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 23 do 25°C, a najviša dnevna od 34 do 36 °C.

Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin / Pixsell

Sjeverni Jadran

Pretežno vedro i vruće. U prvom dijelu dana još umjerena bura, podno Velebita i jaka, potom će slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 34 do 36 °C.

Dalmacija

Pretežno vedro i vruće. U prvom dijelu dana slaba i umjerena bura, ujutro još ponegdje i jaka, a popodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 33 do 37 °C.

Biometeorološka prognoza

Uz stabilne vremenske prilike, glavno obilježje biometeorološkog utjecaja bit će vrućina. Meteoropatima i kroničnim bolesnicima savjetujemo da prilagode aktivnosti temperaturnim uvjetima. Na Jadranu će zbog toplih noći i visokih dnevnih temperatura zraka postojati visoka opasnost za zdravlje. Uz prilagodbu odijevanjem i zaštitu od UV zračenja, savjetujemo laganu prehranu i dovoljne količine tekućine, a kroničnim srčanim bolesnicima izbjegavanje većih fizičkih aktivnosti i duljeg boravka na otvorenom u najtoplijem dijelu dana.