UZ GRČKU

I Bugari blokiraju put Makedonaca u EU

02.11.2012 u 15:09

Bionic
Reading

Bugarska se pridružila Grčkoj stavljanjem veta na početak pregovora Makedonije o članstvu u EU, unatoč pozitivnoj preporuci Europske komisije, javlja srpski Mondo

Bugarski premijer Bojko Borisov optužio je Skopje za 'krađu dijela bugarske povijesti' i 'kritike njegovoj zemlji', a predsjednik te zemlje Rosen Plevnelijev rekao je europskom povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu da Makedonija 'nije spremna' za početak pregovora o članstvu, objavljeno je na internetskoj stranici Euractiv.com.

Ovo je četvrta godina za redom kako se početak pregovora sa Makedonijom odlaže.

Fuele je posjetio Bugarsku kako bi razjasnio poziciju vlade u Sofiji prema europskom putu Makedonije, kada mu je preneseno da 'Skopje prije početka pregovora mora unaprijediti odnose s Bugarskom'.

'Vlasti u Skopju neće poboljšati svoje izglede za EU propagandom i marketinškim kampanjama, već istinskim reformama i potezima u duhu dobrosusjedskih odnosa', naveo je bugarski predsjednik, prenosi portal Novinite.

Europska komisija poručila je da razumije stavove Bugarske i pozvala je dvije zemlje da sva otvorena pitanja riješe u dobrosusjedskom duhu.

Grčka blokira početak pregovora o članstvu Makedonije zbog njenog imena, na koje pravo polažu obje zemlje.

Fuele je 10. listopada predložio kompromisno rješenje, po kojem bi pregovori počeli prije rješenja spora o imenu Makedonije. To je bio četvrti put da Europska komisija preporučuje početak pregovora o članstvu s Makedonijom. Grčka je svaku od tih preporuka blokirala.